Koristi se artiljerija, ima ubijenih: Moskvu zabrinjava situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaAzerbejdžanska vojska
Azerbejdžanska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva izražava ozbiljnu zabrinutost povodom oštrog pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici i spremna da je da pruži potrebnu pomoć kako bi se situacija stabilizovala, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.
„Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izražava ozbiljnu zabrinutost zbog oštrog pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici 12. jula. Prema informacijama koje smo dobili, borbena dejstva se nastavljaju. Koristi se artiljerija. Ima ubijenih i ranjenih. Izjavljujemo saučešće porodicama i bližnjima poginulih“, navedeno je u saopštenju spoljnopolitičkog resora.

U saopštenju se ističe da Moskva takođe smatra nedopustivom dalju eskalaciju, koja ugrožava bezbednost regiona.

„Pozivamo zaraćene strane da budu suzdržane i da se strogo pridržavaju režima prekida vatre. Sa svoje strane, MIP Rusije je spreman da pruži potrebnu pomoć u cilju stabilizacije situacije“, dodao je resor.

© AP Photo / Rasit GurdiekJermenija i Azerbejdžan su vodili krvavi sukob oko teritorije Nagorno Karabah devedestih godina prošlog veka-arhiva
Koristi se artiljerija, ima ubijenih: Moskvu zabrinjava situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici - Sputnik Srbija
Jermenija i Azerbejdžan su vodili krvavi sukob oko teritorije Nagorno Karabah devedestih godina prošlog veka-arhiva

Azerbejdžanski vojnici granatirali su ranije jermensko uporište, pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane saopštila je da je situacija na granici i dalje napeta.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u nedelju o borbama na granici sa Jermenijom, istakavši da ima gubitaka na obe strane.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala