Lavrov i Pompeo o pripremama za samit „nuklearne petorke“

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo na zajedničkoj konferenciji za medije u Vašingtonu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo na zajedničkoj konferenciji za medije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. U prvom planu bio je tok priprema za samit „nuklearne petorke“.

Inicijativa za razgovor potekla je sa američke strane.

„Šefovi diplomatija su detaljno razmotrili tok priprema za susret pet stalnih članica Saveta bezbednosti na predlog Rusije“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov i Pompeo su, takođe, razmotrili i situaciju u Libiji, Siriji i Avganistanu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u januaru izašao sa idejom o održavanju samita „nuklearne petorke“ SB UN, koju čine, uz Rusiju, i Francuska, Velika Britanija, SAD i Kina.

Prema njegovim rečima, neophodan je razgovor o problemima očuvanja sveta, jačanja globalne i regionalne bezbednosti, kontroli strateškog naoružanja, zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma i drugim izazovima.

Zainteresovanost za samit iskazale su sve članice te grupe, a kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije vreme i mesto održavanja samita biće utvrđeno nakon što se usaglasi dnevni red.

Putin je juče rekao da bi održavanje samita bilo korisno, ističući da se u međunarodnim pitanjima nakupilo mnogo nejasnoća koje zahtevaju da se njima pozabave upravo te zemlje.

„Mnogo je nejasnoća u međunarodnim poslovima koje zahtevaju stalnu pažnju vodećih zemalja sveta, nuklearnih država. I zato bi takav susret, s moje tačke gledišta, pravovremen, potreban i bio bi koristan“, rekao je Putin za TV „Rusija1“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala