Jerusalimska patrijaršija priznaje samo Mitropoliju crnogorsko-primorsku i SPC u Crnoj Gori

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.
Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jerusalimska patrijaršija prepoznaje samo jednu Crkvu u Crnoj Gori – Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije SPC u Crnoj Gori, naglasio je arhiepiskop Makarije, jerarh Jerusalimske patrijaršije, dodavši da je to od uvek bio stav najsvetije Crkve u Svetom gradu Jerusalimu i da se to se nikada neće promeniti.

Vladika Makarije je na 27. po redu „internet litiji“ prokomentarisao izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, rekavši da nema osnova da on, kao sekularni vladar, pokreće inicijativu za formiranje nove Crkve.

„Nezamislivo je tako nešto, naročito imajući u vidu da predsednik koji predlaže nešto tako važno za Crkvu nije ni hrišćanin, niti član Crkve“, sa čuđenjem je prokomentarisao ovaj ugledni arhijerej najsvetije Crkve Groba Gospodnjeg, ističući još jednom da to ni u kom slučaju nije njegova nadležnost.

Sveštenik ispred Centra bezbednosti u Bijelom Polju - Sputnik Srbija
Nastavlja se progon sveštenika u Crnoj Gori: Paroh na informativnom razgovoru zbog auto-litije

Arhiepiskop Makarije naglašava da ovo nije samo njegov lični stav.

„Ovakav stav potvrdio je Njegova svetost jerusalimski Patrijarh Teofilo Treći, ponovio i prilikom svog boravka u Crnoj Gori kada je osveštao Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru“, podsetio je vladika Makarije, posebno akcentujući lični autoritet Mitropolita Amfilohija u Jerusalimu.

„Patrijarh Teofilo mnogo puta je naglasio da podržava Mitropolita Amfilohija“, naročito je naglasio vladika Makarije, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Katarski vladika je posebno istakao autoritet koji mitropolit Amfilohije uživa u pravoslavlju.

„Mitropolit Amfilohije je poznat u čitavom pravoslavnom svetu“, rekao je vladika Makarije, dodavši da je svoj ugled stekao naročito kao veliki teolog i profesor mnogima.

„Svi episkopi Jerusalimske crkve poznaju i poštuju Mitropolita Amfilohija. Jerusalimska patrijaršija podržava mitropolita Amfilohija bez ikakve druge pomisli“, rekao je arhiepiskop katarski Makarije gostujući u 27. internet litiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala