I privatne laboratorije mogu da rade pi-si-ar testove

© Sputnik / Pavel Kononov / Uđi u bazu fotografijaLaborant analizira uzorke na virus korona KOVID-19
Laborant analizira uzorke na virus korona KOVID-19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da privatne laboratorije u Srbiji trenutno rade samo brze testove na kovid 19 i naglasila da država nema ništa protiv da i oni rade pi-si-ar testove, ukoliko imaju medicinske i bezbednosne kapacitete za to, ali ne da rade samo testiranje, a da obrađivanje prebacuju državnim.

Tako je Brnabićeva odgovorila na pitanje novinara zbog čega privatne laboratorije ne rade PCR testove.

„Što se tiče privatnih laboratorija, mi smo im dozvolili da rade brze testove, jer za to imaju kapacitet. Što se tiče PCR testova, ja nemam informacije da to mogu privatne laboratorije i da za to imaju kapacitete“, naglasila je Brnabićeva.

Kada je država tražila da se privatne laboratorije u martu i aprilu prijave za PCR testiranje, niko od njih se nije prijavio, rekla je premijerka, a samo nekoliko njih je doniralo opremu državnim bolnicama za PCR testiranje, uz napomenu da ne mogu sami da obrađuju uzorke.

Kako je navela, juče je ponovila zahtev da — ukoliko postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove — da se one jave, preneo je Tanjug.

„S tim nemamo problem. Ali problem imamo ukoliko oni uzimaju uzorke, a od državnih institucija čekaju rezultate. To bi dovelo do većeg zagušenja“, rekla je Brnabićeva i ponovila da ukoliko postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove, država nema nikakav problem da izda dozvolu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala