Bivši ministar BiH prosuo hemikalije u reku da bi napravio pena žurku /video/

© Foto : Twitter/Dragan Mektić/printscreenDragan Mektić, bivši ministar bezbednosti BiH, prosuo hemikalije u reku da bi napravio pena žurku
Dragan Mektić, bivši ministar bezbednosti BiH, prosuo hemikalije u reku da bi napravio pena žurku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika afera potresa Bosnu i Hercegovinu. Bivši ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić prosuo je hemikalije u reku u kojoj žive zaštićene vrste, kako bi napravio „pena žurku“.

Dragan Mektić postavio je juče ujutru na svom Tviter profilu video-snimak na kom se vidi kako skače u reku Ukrinu koja je puna pene, prenosi „Srpska info“.

Reagovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje je najoštrije osudilo „upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, što je zabeleženo na reci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca“.

​Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, u kojem je, na osnovu do sada prikupljenih podataka, utvrđeno da je pena koja je korištena u reci Ukrini nastala iz topa za generisanje pene.

„Vode Srpske“ su već, kako se navodi, naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

„Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svet reka, a posebno je specifično što se to dogodilo na reci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ’cvetanja reke‘, odnosno ’ukrinskom vodenom cvetu‘, koje izaziva jedna vrsta belog leptira“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaključuju da je neshvatljivo i nedopustivo da se u svrhu zabave u reku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja reka.

Mektić se posle reakcije „Voda Srpske“ ponovo oglasio i naveo da je koristio „eko penu na biljnoj bazi“.

​„Termoelektrana u Stanarima kad ispusti otpad od crnog uglja Ukrina bude mutna kao oranje. Čitav Prnjavor gradsku kanalizaciju ispušta u rijeku Vijaku i ne uzimaju uzorke“, napisao je Mektić na Tviteru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala