Atlantski savet Bugarske: Rusija pokušava da pretvori Bugarsku u „drugi Krim“

CC BY-SA 3.0 / Nasomatrix / Naftna baza ruske kompanine Lukoil u parku Rosenec u Bugarskoj
Naftna baza ruske kompanine Lukoil u parku Rosenec u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Atlantski savet Bugarske tvrdi da Moskva pokušava da pretvori bugarsku crnomorsku obalu u „drugi Krim“. Takođe, pozivaju da se smeni generalni direktor Bugarske nacionalne televizije Emil Košlukov, jer je 9. maja na Dan pobede emitovao program sa „prosovjetskom propagandom“ iza čega, kako tvrde, „stoji Kremlj“.
„Povećana migracija državljana Rusije u Bugarsku, koji kupuju na hiljade nekretnina u desetinama crnomorskih naselja – daleko je od spontanog procesa. Reč je o smišljenoj, dugoročnoj i precizno isplaniranoj geopolitičkoj strategiji da se Bugarska pretvori u drugi Krim“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta Bugarske.

Atlantski savet tvrdi da Kremlj navodno stoji i za incidenta koji se prošle sedmice dogodio u parku „Rosenec“ kada je bivši ministar pravde Hristo Ivanov pokušao da uđe u park koji se nalazi nedaleko od grada Burgasa, ali su ga u tome sprečili pripadnici Nacionalne službe obezbeđenja, uprkos tome što je park javna površina. Kako je kasnije saopšteno, na teritoriji parka nalazi se nekretnina bivšeg predsednika proturske stranke „Pokret za prava i slobodu“ Ahmeda Dogana. Događaj je izazvao negodovanje kod stanovništva koje smatra da je nivo obezbeđenja Dogana mnogo ozbiljniji od obezbeđenja prvih zvaničnika Bugarske. Međutim, Atlantski savet je događaj u parku „Rosenec“ povezao sa Rusijom. Prema njihovim tvrdnjama, obezbeđenje je ograničilo ulazak u park i zbog toga što se u njemu nalazi baza naftne kompanije „Lukoil“.

„Kao što je Rosenec simbol države koju je Kremlj pokorio, tako je Emil Košlukov na čelu Bugarske nacionalne televizije garant medijskog mira iza kulisa. Atlantski savet Bugarske je uveren da ograničeni pristup državljanima Bugarske obali na kojoj se nalazi letnja rezidencija Ahmeda Dogana i susednoj bazi ruske kompanije 'Lukoil' u parku 'Rosenec' nije slučajnost niti nesporazum. Smatramo da odmaralište 'Kamčija' južno od Varne, koje je u rukama Rusa, kao i termoelektrana 'Varna' i luka na jezeru Varna koji pripadaju Doganu – nisu samo turistički, energetski, saobraćajni ili poslovni projekti“, saopštio je Atlantski savet Bugarske.

Zbog hapšenja dvojice savetnika predsednika Bugarske i incidenta u parku „Rosenec“ u Bugarskoj se održavaju protesti, a demonstranti traže ostavku vlade i glavnog tužioca. Za vikend je u protestima učestvovalo na desetine hiljada ljudi širom zemlje, prenosi „Mediapul“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala