Amerika izdvaja milione dolara za političke projekte u Rusiji

© SputnikUSAID
USAID - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dodelila je sredstva u iznosu od 20,4 miliona dolara za promociju lokalnih, regionalnih i federalnih reformi u Rusiji.

Uprkos tome što je agencija prekinula svoj rad na teritoriji Rusije i to na inicijativu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, USAID nastavlja da finansira projekte čije je „glavno mesto realizacije“ Rusija, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Komiteta za zaštitu nacionalnih interesa.

Prema podacima koji su predstavljeni na sajtu usaspending.gov, zvaničnom resursu SAD koji objavljuje finansijske izveštaje vladinih organa, USAID je Nemačkom Maršal fondu dodelio dugoročni grant u iznosu od 20,4 miliona dolara. Sredstva se prebacuju u fazama, počevši od septembra 2017. godine, a planirano je da finansiranje bude završeno u septembru 2022. godine.

Jedina zemlja u kojoj se grant realizuje je Rusija, uprkos tome što je i nemački Maršal fond proglašen u Rusiji za nepoželjnu organizaciju.

Kako se navodi, od avgusta 2018. godine sredstva su prebacivana s ciljem „da se podstakne rast potencijala civilnog društva za promociju lokalnih, regionalnih i nacionalnih reformi“.

U periodu od 2007. do 2018. godine Maršal fond je u proseku izdvajao oko dva miliona dolara godišnje za „jačanje demokratskih institucija“ u zemljama Istočne Evrope, pa i u Rusiji.

U opisu programa kao ciljevi se navode „promocija političkog, ekonomskog i socijalnog razvoja, neophodnog za obezbeđivanje dugoročne stabilnosti“.

Međutim, nakon što je Moskva uvrstila Maršal fond na listu nepoželjnih nevladinih organizacija, Rusija je uklonjena sa spiska zemalja koje mogu konkurisati za dodelu grantova.

Ipak, novčana sredstva i dalje redovno pristižu za realizaciju projekata u Rusiji. Pažnju privlači činjenica da je najveći iznos novca (4,9 miliona dolara) prebačen u Rusiju 14. maja 2020. godine kada je bila aktuelna tema glasanja za izmene u Ustavu Rusije.

Sajt Maršal fonda ne sadrži otvorene informacije o projektima koji se realizuju na teritoriji Rusije poslednjih godina. Međutim, fond redovno organizuje diskusije sa rukovodstvima opozicionih medija na teritoriji Rusije i međunarodnim nevladinim strukturama koje tesno sarađuju sa ruskim medijima, dodaje u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala