Turski novinar o slučaju „Aja Sofija“: U pozadini uski ideološki ciljevi vlasti

© REUTERS / MURAD SEZERMuslimani se mole ispred Aja Sofije u Istanbulu
Muslimani se mole ispred Aja Sofije u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Islamistička vlast u Turskoj ponovo se okrenula svojim uskim ideološkim ciljevima jer je u političkom smislu iscrpela sve rezerve, kaže novinar i glavni urednik turskog kanala TELE 1 Merdan Janardag, komentarišući odluku da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.
„Ako se uzme u obzir činjenica da džamije nisu simbol razvoja i procvata, uz takav broj postojećih džamija, dodati još jednu ne znači pokušaj da se zadovolje potrebe vernika. I ne treba militi da to što se radi ima za cilj bilo šta drugo do da se zadovolje uski ideološki ciljevi i odvrati pažnja stanovništva“, komentariše turski novinar.

On pravi poređenje i navodi da je površina Irana milion i 600 stotina hiljada kvadratnih kilometara, odnosno dva puta više od Turske, a broj stanovnika, prema poslednjem popisu veći je od broja stanovnika Turske za 3-4 miliona. Pri svemu tome broj džamija u Turskoj nadmašuje Iran dva puta.

Postoji razlog za ovako detaljnu analizu, kaže Janardag.

„Pre svega, Iran je islamska država, koja raspolaže i većom teritorijom i većim brojem stanovnika od Turske. Površina Saudijske Arabije takođe je veća od turske, ali to poređenje nije odgovarajuće, jer najveći deo teritorije te zemlje čine pustinje, a broj stanovnika je mali, pa je zbog toga bolje praviti poređenja sa Iranom. Ako se u Turskoj, gde džamija ima više nego u Iranu, one i dalje podižu, onda se može reći da iza otvaranja značajnog broja njih stoje politički ciljevi usmereni na to da se iskoriste verska osećanja društva“, ističe on.

Kako kaže, Turskoj nije potrebna nova džamija, posebno ne na Sultanahmet trgu (glavnom istanbulskom trgu).

„U Istanbulu ima dovoljno džamija i one koje rade nisu pune vernika čak ni za vreme namaza petkom. Imajući u vidu da se do kraja ne popuni ni Plava džamija, nema sumnje da će se to isto desiti i sa Aja Sofijom kad od muzeja postane džamija“, rekao je on i dodao da je smešno misliti da će se zemlja razvijati i ostvariti procvat tako što će se podizati džamije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biče održana u petak, 24. jula.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala