Šef grčke diplomatije: Erdogan sve radi smišljeno, Aja Sofija globalni problem

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaŠef grčke diplomatije: Erdogan sve radi smišljeno, Aja Sofija globalni problem
Šef grčke diplomatije: Erdogan sve radi smišljeno, Aja Sofija globalni problem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Grčke  Nikos Dendijas kaže da je „opasno“ tretirati pretvaranje Aja Sofije u džamiju isključivo problemom grčko-turskih odnosa. To je globalni problem i tiče se ukidanja pravila i nepoštovanja međunarodne zajednice.

Šef grčke diplomatije je dodao da odluka o tome da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju predstavlja još jednu provokaciju prema Grčkoj  i zemljama regiona. Ne treba ignorisati činjenicu da Turska ne pokazuje ni najmanju volju za saradnjom u skladu s međunarodnim pravom, istakao je on.

„Erdogan sve radi smišljeno. On čak ukida tradicije sopstvene zemlje, okreće leđa međunarodnoj zajednici i njenim pravilima“, ističe Dendijas.

U intervjuu za grčku TV Skaj on kaže da će šefovi diplomatija EU sutra razmatrati tursko pitanje i da će Grčka zatražiti da EU da spremi spisak najjačih mera protiv Turske u slučaju narušavanja suvereniteta Grčke.

Dendijas precizira da sankcije nemaju veze sa Aja Sofijom i da bi u vezi s tim pitanjem trebalo da postoji inicijativa UN, Unesko, a ne samo Grčke.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biče održana u petak, 24. jula. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala