Putin: Samit „nuklearne petorke“ SB UN bi bio koristan, nakupilo se mnogo toga…

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da bi održavanje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN bilo korisno, ističući da se u međunarodnim pitanjima nakupilo mnogo nejasnoća koje zahtevaju da se njima pozabave upravo te zemlje.
„Mnogo je nejasnoća u međunarodnim poslovima koje zahtevaju stalnu pažnju vodećih zemalja sveta, nuklearnih država. I zato bi takav susret, s moje tačke gledišta, pravovremen, potreban i bio bi koristan“, rekao je Putin za TV „Rusija1“.

Putin je u januaru izašao sa idejom o održavanju samita „nuklearne petorke“ SB UN, koju čine, uz Rusiju, i Francuska, Velika Britanija, SAD i Kina.

Prema njegovim rečima, neophodan je razgovor o problemima očuvanja sveta, jačanja globalne i regionalne bezbednosti, kontroli strateškog naoružanja, zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma i drugim izazovima.

Zainteresovanost za samit iskazale su sve članice te grupe, a kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije vreme i mesto održavanja samita biće utvrđeno nakon što se usaglasi dnevni red.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala