Moja Rusija: Kolomensko – mesto gde je odrastao Petar Veliki /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićCrkva Vaznesenja Gospodnjeg, prva kamenu crkvu u Rusiji sa kupolom u obliku šatora
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, prva kamenu crkvu u Rusiji sa kupolom u obliku šatora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolomensko je od davnina bilo omiljeno mesto velikih moskovskih kneževa i ruskih careva, koji su tu sebi podizali dvorce, gradili crkve i sadili vrtove. Ovde je rođen ruski car Ivan Grozni, a tu je detinjstvo proveo i Petar Prvi.

Procvat Kolomenskog započeo je zahvaljujući velikom moskovskom knezu Vasiliju Trećem, ocu budućeg ruskog cara Ivana Groznog. On je na uzvišenju iznad reke Moskve podigao Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, prvu kamenu crkvu u Rusiji sa kupolom u obliku šatora, remek-delo svetske arhitekture. Crkva je – kao i moskovski Kremlj, Crveni trg i Novodevičji manastir – na spisku kulturnog nasleđa Uneska.

Legenda kaže da je hram izgrađen u čast rođenja dugoočekivanog naslednika, Ivana Četvrtog.

Ovaj hram nije važio samo za arhitektonsko čudo, ovde su se i prava čuda dešavala. Drugog marta 1917. godine, na dan kada je abdicirao poslednji ruski car Nikolaj Drugi Romanov, jednoj žiteljki sela Kolomensko javila se u snu Majka Božija i rekla da se u podrumu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg krije njena čudotvorna ikona – Ikona Bogorodice Deržavne. To je shvaćeno kao božiji znak – „car je otišao, ali Majka Božija i dalje čuva i štiti rusku zemlju i državu“.

Kolomensko je bilo i omiljena letnja rezidencija cara Alekseja Mihailoviča, drugog vladara iz dinastije Romanovih, koji je ovde podigao ogromnu drvenu palatu, koju su njegovi savremenici nazvali „osmim čudom sveta“. Drvena palata trebalo je da carevim podanicima i stranim gostima pokaže veličinu i snagu njegove moći.

Nakon što je prestonica preseljena u Sankt Peterburg, dvorac je sve manje privlačio pažnju carskih porodica i vremenom je počeo da propada. Carica Katarina Velika je rešila da ga sruši, ali prethodno su uzete mere i napravljeni crteži po kojima je 2010. godine izgrađena replika dvorca cara Alekseja Mihailoviča iz 17. veka. „Savremena“ palata, poput prvobitne, ima 270 soba i više od 7.200 kvadratnih metara. Veličina ne čudi, s obzirom da je car iz dva braka imao šesnaestoro dece, među kojima je i budući car Petar Veliki.

Nije poznato tačno mesto Petrovog rođenja – neki istoričari navode da je rođen u Teremnom dvorcu moskovskog Kremlja, a drugi tvrde da je rođen u Kolomensku.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSlikarka ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja
Moja Rusija: Kolomensko – mesto gde je odrastao Petar Veliki /video/ - Sputnik Srbija
Slikarka ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja
+

Ipak, ono što se pouzdano zna jeste da je ovde Petar Prvi proveo svoje detinjstvo i prema legendi, učio je da čita i piše u hrastovom šumarku, pored koga se danas nalazi Kućica Petra Prvog, jedini memorijalni muzej u Moskvi posvećen caru-reformatoru.

U park-muzeju Kolomensko, površine 390 hektara, može se videti i arheološko nalazište najstarijeg naselja na teritoriji današnje Moskve, a takođe može se uživati i u rekreaciji, plovidbi po reci Moskvi, ruskoj, pa čak i srpskoj kuhinji.

Kolomensko se smatra i jednim od najmističnijih mesta u Moskvi, a u novoj epizodi „Moje Rusije“ saznajte i zašto.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaIkonostas Crkve Vaznesenja u Kolomenskom
Moja Rusija: Kolomensko – mesto gde je odrastao Petar Veliki /video/ - Sputnik Srbija
Ikonostas Crkve Vaznesenja u Kolomenskom

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala