Mediji: Ruska podvodna krstarica ušla u Baltičko more — ugrožena Švedska

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaMediji: Ruska podvodna krstarica ušla u Baltičko more - opasnost po bezbednost Švedske
Mediji: Ruska podvodna krstarica ušla u Baltičko more - opasnost po bezbednost Švedske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska nuklearna podvodna krstarica „Orao“ pre nekoliko dana ušla je u Baltičko more, a švedski mediji su ocenili da se radi o uznemirujućem događaju i pretnji po bezbednost zemlje.

Krstarica je prošla kroz moreuz između Danske i Švedske i uputila se ka Sankt Peterburgu, piše „Forbs“.

Krstarica pripada ruskoj Severnoj floti, koja bi trebalo da učestvuje na paradi povodom Dana mornarice 26. jula u Sankt Peterburgu.

„Forbs“ ističe da je „Orao“ moćna nuklearna podmornica, naoružana nadzvučnim raketama tipa P-800 „Oniks“ koje mogu da gađaju kako vojne brodove tako i ciljeve na kopnu. Takođe, može biti naoružana krstarećim raketama tipa 3M13K „Kalibar“.

Švedski list SVT citira Beatris Fin, šeficu Međunarodne kampanje za likvidaciju nuklearnog oružja koja je dobila Nobelovu nagradu 2017. godine, da se tako nešto moglo izbeći da je švedska vlada odobrila Konvenciju UN o zabrani nuklearnog oružja.

 „Pojava ruskih podvodnih krstarica koje mogu da budu opremljene oružjem za masovno uništenje u Baltičkom moru – to je uznemirujući incident i pretnja po bezbednost Švedske. Na žalost, švedska vlada do dan danas nije potpisalo Konvenciju UN o zabrani nuklearnog oružja koja bi omogućila da se ovakve stvari ne dešavaju“, rekla je Beatris Fin.

Jula prošle godine bivši ministar spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom je izjavila da se zvanični Stokholm neće pridružiti Konvenciji UN.

„Eksperti i naučnici su složni da razvoj događaja u Rusiji i SAD doprinosi porastu opasnosti od nuklearnog rata i fatalnih incidenata. Ako vlada ne želi da se u blizini švedske teritorije nalazi nuklearno oružje onda ona mora odmah da odobri Konvenciju“, smatra Fin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala