Ruski naučnici pronašli način za povećanje efikasnosti lekova

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaAparat za proučavanje raspada tableta u naučnom centru u Volgogradu
Aparat za proučavanje raspada tableta u naučnom centru u Volgogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Samari saopštili su da je pomoću aparata za ozračivanje lekova moguće povećati efikasnost antibiotika i antiagregacijskih lekova (za sprečavanje stvaranja ugrušaka u krvi) za 20, odnosno 50 odsto, respektivno.

List „Izvestija“ navodi da su naučnici uspeli da postignu takve rezultate pomoću tehnologije obrade koristeći kratkotrajno izlaganje magnetnim impulsima.

Ovi impulsi modifikuju molekule aktivnih supstanci. Kako se precizira u članku, trajanje dejstva ovog efekta za sada je od tri sata do jednog dana.

Tokom laboratorijskih ispitivanja proferena je efikasnost metode. Kako se očekuje, industrijski dizajn aparata biće napravljen 2021. godine. Predlaže se da se on koristi za modifikaciju lekova neposredno pre nego što se oni daju pacijentima u bolnicama, klinikama i apotekama.

Međutim, neki eksperti skeptični su prema ovom ispitivanju. Oni smatraju da slabi efekti magnetnog ili električnog polja ne mogu da promene strukturu neke supstance. 

Sa svoje strane, istraživači ove metode ističu da porast dejstva lekova nije postignut promenom strukture supstance, već transformacijom energije veza unutar molekula. Ovaj efekat može biti praćen povećanjem afiniteta jedinjenja sa centrom enzima koji određuje aktivnost molekula.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala