Francuski mediji: Istorijski savez Evrope i Rusije - imperativ današnjice

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vratiti istorijski savez Evrope i Rusije, projekat Evrope „od Atlantika do Urala“ – to je geopolitički imperativ današnjice, siguran je biznismen i sin političara iz vremena De Gola – Juber de Bofer.

U članku koji je objavljen na sajtu „Radio Notr Dam“, nalazi se poziv da se setimo veličine i geopolitičkog značaja Rusije koja se graniči istovremeno i sa Evropom i sa Kinom, pa čak i sa Severnom Korejom.

De Bofor je podsetio da Rusija sebe smatra poslednjim uporištem pravoslavlja, kao i jedinstvenim uporištem zapadne civilizacije, uzimajući u obzir pad Evrope i SAD.

Ipak, u Rusiji na ogromnoj teritoriji živi svega 150 miliona stanovnika, dok je BDP manji nego u Francuskoj. Pri tome, prirodni resursi su ogromni, četvrtina gasa koji koristi EU proizvodi „Gasprom“. Rusija može da osigura svoje potrebe u poljoprivrednoj sferi, zahvaljujući prostranom plodnom zemljištu, a što se tiče šuma, ona poseduje 20 odsto svih svetskih zaliha.

Postoji problem i u industrijskom sektoru: u sovjetsko vreme je to bila sila, ali se nije dobro snašla u tržišnoj ekonomiji. Strmoglava privatizacija je narušila ravnotežu u ruskoj ekonomiji.

Potencijal Rusije je ogroman, naglašava autor članka, i Evropa treba da požuri, dok Rusija pokušava da reši dva veštačka problema: Krim i Siriju. Autor članka se seća čuvene fotografije sa Jalte iz februara 1945. godine, na kojoj su Čerčil, Ruzvelt i Staljin. Obi su se na tim pregovorima, kao saveznici, dogovorili o vođenju rata protiv nacista i posleratnoj promeni sveta. Za Staljina je Jalta bila simbol Rusije, piše autor teksta.

Što se tiče Sirije, tamo je sada uz veliku buku otvoren međunarodni sajam, koji se nije održavao u periodu 2011-2017. godine. Ovog puta tamo je doputovalo 1.700 biznismena iz 38 država sveta. On će trajati do 6. septembra. Na ovaj način Damask želi da pokaže da se oporavlja od rata. Međutim, država je i dalje pod sankcijama EU i SAD.

„Zaključak: mi treba da se obnovimo odnose sa Moskvom, jer će to značiti istovremeno i obnavljanje istorije i priznanje ekonomske i geopolitičke neophodnosti“, piše autor članka na sajtu „Radija Nort Dam“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala