Aja Sofija: Erdoganov izazov pravoslavlju

© Sputnik / SputnjikSputnjik intervju
Sputnjik intervju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Ovaj potez turskog lidera naišao je na brojne osude širom sveta.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije. Odluku o dodeli statusa muzeja Svetoj Sofiji doneo je bivši predsednik Turske Mustafa Kemal Ataturk 1934. godine.

O razlozima Erdoganove odluke da promeni status čuvenog spomenika svetske kulturne baštine i svojevrsnog mosta između hrišćana i muslimana, kao i o njenim posledicama na civilizacijsko-kulturnom i političkom nivou, u emisiji Sputnjik intervju govorili su nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu, Turskoj i pri Unesku, univerzitetski profesor dr Darko Tanasković i profesor Filozofskog fakulteta, istoričar dr Vlada Stanković.

Emisija je na programu radija Studio B u 21 sat. Autor i voditelj je Sandra Čerin.

Sputnjik intervju: Darko Tanasković, Vlada Stanković

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala