Zaharova upozorava: Rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja može biti paralisan

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktivnost Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) mogla bi da bude potpuno paralisana ukoliko se ne zaustave pokušaji zapadnih zemalja da nameću svoje sebične interese, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da su zapadne zemlje na nedavnoj sednici Izvršnog saveta OZHO pokrenule pitanje usvajanja prvog izveštaja istražne grupe povodom događaja u sirijskoj El Latamini.

Moskva zaključke izveštaja smatra sumnjivim, a sam dokument „pristrasnim, politički naručenim, punim neistinitih činjenica, izuzetno slabim sa profesionalne tačke gledišta i tehnički neubedljivim“.

„Zapadnjaci su na sednici računali da će odluka koja im odgovara biti doneta putem glasanja. To je politička farsa. Ipak, uprkos brojčanoj prednosti učesnika evroatlanskih vojno-političkih struktura u upravljačkim telima OZHO i pritisku bez presedana na ostale članove Izvršnog saveta, postigli su željeni rezultati uz velike poteškoće“, izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „taj štetni i zlonamerni pristup izaziva ogorčenje“.

„Rusija je zajedno sa čitavim nizom drugih odgovornih članova međunarodne zajednice dala izjavu u Hagu, kojom je upozorila na dalje politiziranje aktivnosti OZHO. Organizacija ne bi trebalo da ostane taoc država koje joj nameću svoje sebične interese. Ako ne prestanu sa tim, OZHO bi mogao da bude potpuno paralizovan“, istakla je portparolka.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Izveštaj o hemijskim napadima u Siriji sastavljen pod političkim pritiskom Zapada

Izveštaj OZHO

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je 8. aprila objavila izveštaj o istrazi hemijskih napada u Siriji iz 2017. godine. Prema nalazima istražne grupe, sirijske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne napade u provinciji Hama pomoću granata sa hlorom i sarinom.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj OZHO sadrži lažne i isfabrikovane zaključke, čija je svrha iskrivljavanje činjenica i optuživanje sirijskih vlasti. Damask je naglasio da sirijske trupe nikada nisu koristile hemijsko oružje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala