U „zelenoj zoni“: Povećane šanse za pronalazak vanzemaljske civilizacije

CC0 / pixabay / Vanzemaljci
Vanzemaljci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako skoro šezdeset godina potrage za vanzemaljcima u okviru projekta SETI nije urodilo plodom, naučnici ne odustaju. Tokom poslednjih četvrt veka, astronomi su otkrili oko četiri hiljade planeta u drugim zvezdanim sistemima. Proračuni pokazuju da su neke od njih smeštene u nastanjivoj zoni svojih zvezda, tamo gde postoje uslovi za razvoj života.

Sovjetski astrofizičar Nikolaj Kardašev je 1964. godine predložio je da se sve civilizacije podele na tri klase u zavisnosti od energije koja im je potrebna: sva energija planete, zvezde ili galaksije. 

Zelena revolucija

Friman Dajson je predložio ideju veštačke strukture oko zvezde koja pretvara njenu energiju. Mogućnost da izgradi takvu strukturu ima samo jako razvijena civilizacija. Dajsonova sfera apsorbuje zračenje, zagreva se i emituje u infracrvenom opsegu. Stoga se ona može naći u galaksiji. 

Ali šta ako napredak ne zavisi od količine potrošene energije? Istorija čovečanstva nagoveštava ovo. Iscrpljivanje rezervi fosilnih goriva nas je nateralo da razmišljamo o uštedi energije i potrazi za alternativnim izvorima. Pred našim očima se dogodila prava „zelena revolucija“. Sada razvijamo tehnologije koje ne bi naškodile prirodi, razmišljamo o tome kako zalečiti rane koje su nanosile prethodne generacije.

© Depositphotos.com / InnovariNaučnici su podelili vanzemaljske civilizacije u skladu sa njihovim stepenom integracije sa prirodom
U „zelenoj zoni“: Povećane šanse za pronalazak vanzemaljske civilizacije  - Sputnik Srbija
Naučnici su podelili vanzemaljske civilizacije u skladu sa njihovim stepenom integracije sa prirodom
 

Ranije su ljudi prilagođavali planetu sebi, a sada žele da promene sebe da bi se „stopili“ sa njom. Na osnovu ovih razmatranja, naučnici iz Nemačke, Italije i Čilea su podelili vanzemaljske civilizacije u skladu sa njihovim stepenom integracije sa  prirodom. Sada smo na prvom nivou, još uvek aktivno transformišemo prirodu. Na sledećem nivou ćemo transformisati sebe uz pomoć genetičkog inženjeringa. Najviši nivo je kada se civilizacija stapa sa prirodom, pretvarajući mrtvu materiju Univerzuma u racionalnu. 

Model ima različite prelazne tipove civilizacije. Građevinari Dajsonove sfere i učesnici teraformiranja su vidljivi u svemiru, jer troše puno energije i odbacuju otpad. IT galaksije se takođe mogu otkriti termičkim zračenjem. Ali najvidljivije civilizacije i biocivilizacije koje su se stopile sa prirodom, čuvaju energiju. Prema tome, malo su šanse da ih možemo pronaći, ako oni sami to ne žele i ne daju signale. 

Nađi me ako možeš

Procenjuje se da je identifikovati biomarkere primitivnog života lakše od tragova tehnološki razvijene civilizacije. Ovo uliva nadu da će naredne potrage za vansolarnim planetama uroditi plodom.  Sada tražimo toplotne tragove, radio signale, veštačke megastrukture u svemiru, ali racionalno društvo može tiho i neprimetno postojati blizu nas, u susednom zvezdanom sistemu. Ne možemo ih prepoznati, jer se za nas ne razlikuju od okoline.  

Da li će visokorazvijene vanzemaljske civilizacije želeti da budu otkrivene? Ako je odgovor da, šta će učiniti povodom toga? Bin Džan sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu pretpostavlja da oni mogu postaviti svetionike, kao što su veštački brzi radio signali. 

CC0 / / Procenjuje se da je identifikovati biomarkere primitivnog života lakše od tragova tehnološki razvijene civilizacije
U „zelenoj zoni“: Povećane šanse za pronalazak vanzemaljske civilizacije  - Sputnik Srbija
Procenjuje se da je identifikovati biomarkere primitivnog života lakše od tragova tehnološki razvijene civilizacije

Ovo su snažni periodični radio signali koji traju milisekundu i dolaze iz dubine Univerzuma. Njihovo poreklo je nepoznato. Autor pretpostavlja da će vanzemaljci slati ovakve signale u takozvanom galaktičkom avionu (ravnina u kojoj je smeštena većina mase galaksije). Tako će ih zemaljska braća brže primetiti. 

Kakve su šanse da se nešto primeti? Naučnici sa Univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji su izračunali da ako razvoj komunikativne civilizacije poput zemaljske traje 4,5-5 milijardi godina, onda bi ih na Mlečnom putu trebalo biti oko 36.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala