Srebrenica i posle četvrt veka bez prava na glas Srba

© Flickr / sundeviljeffGrafit Srebrenica
Grafit Srebrenica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči obeležavanja 25. godišnjice od dešavanja u Srebrenici tom gradu je potrebna istina, kao i politički kompromis u kome će se uvažavati i reč i glas Srba.

U Memorijalnom centru u Potočarima u subotu će biti obeleženo četvrt veka od događaja koje Bošnjaci karakterišu kao genocid, dok Srbi govore o teškom ratnom zločinu.

Glas Srba se ne čuje

Po mišljenju politikologa Dragomira Anđelkovića, potrebno je objektivno pristupiti svim dokumentima i sprovesti ozbiljno istraživanje o svim činjenicama vezanim za Srebrenicu.

„Ako bi se sve to uradilo uveran sam da bismo došli od istine a to je da nije bilo genocida u Srbrenici već jedan od ratnih zločina kakvih je bilo na svim stranama“, kaže sagovornik Sputnjika.

Da je Srebrenici potrebna istina, kompromis i uvažavanje mišljenja Srba slaže se i načelnik Srebrenice Mladen Grujčić, koji uoči godišnjice kaže da se „svakodnevno pokazuju dokazi koji negiraju sve ono što se dešavalo na onakav način kako se to prezentuje“.

Po oceni Anđelkovića, Srebrenica je geoplitički instumetalizovana kao izgovor za agresiju na Republiku Srpsku i Krajinu i kao izgovor za nametanje krivice srpskoj strani.

„Oni koji su to ovako konstruisali od te priče neće odustati jer ako Srebrenica nije genocid, onda je NATO bio agresor i oni su krivci za veliki boroj žrtava i u Republici Srpsksoj, i u Srpskoj Krajini,“ navodi Anđelković.

Britanski dokumenti

Činjenica je, napominje naš sagovornik, da je nedavno otvaranje tajnih britanskih dokumenta u kojima se potvrđuje da srpska vojska nije počinila genocid u Srebrenici, potuno zanemareno od strane međunarodne zajednice iz prostog razoga jer im tako odgovara.

„Zapadni moćnici brane priču koju su sami kreirali i ne smeju od nje da odustanu, jer je to temelj njihove laži da su bili borci za pravdu, a  zapravo su bili obični agresori.  Britanska dokumenta pobijaju nameru Srba da izvrše masovni zločin, sami tim i zločin genocida, ali to kreatori toga ne žele da vide niti da uzmu u obzir,“ dadaje on.

Zbog dokumenta koja je objavila Britanija o dešavanjima u Srebrenici Vlada Republike Srpske je oformila Međunarodnu komisiju sa stranim eskpertima koji će iznova proučiti svu građu koja postoji o dešavanjima u Srebrenici jula 1995. i sve što je sledilo pre ali i posle toga. Na čelu komisije je Izraelac Gideon Grajf, glavni istraživač izraleskog Instituta za Holokaust „Šem Olam“.

Britanci sve razotkrili ali...

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je svojevremno potvrdio da postoje dokazi da je lider Bošnjaka Alija Izetbegović tada od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji, a on mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno, najmanje 5.000 žrtava a za to je poslužila Srebrenica.

Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bosanske strane, a Pale (tadašnji vrh RS) nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

Prema tim dokumentima, napad jedne od jedinica Vojske Republike Srpske na Srebrenicu bio je izazvan stalnim višegodišnjim napadima tzv. Armije BiH na srpske civile i linije snabdevanja.

Tokom navedenih napada 1992.-1995. godine izvršeni su svirepi zločini nad srpskim narodom u brojnim selima oko Srebrenice, Bratunca i drugih opština u srednjem Podrinju za koje niko nije osuđen. U zvaničnom dokumentu Ministarstva odbrane Britanije od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakcija holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

„Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bosaniskim napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandanta i mi ne mislimo da su deo plana Pala da se pregazi enklava,“ istaknuto je u dokumentu.

Pored toga, dokumenti potvrđuju i da su presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i još jedan broj Srba osuđeni za genocid političke i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama, već na lažnim izjavama jednog broja svedoka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala