Samoizolacija za srpske turiste koji putuju u Veliku Britaniju

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICPutnici se ukrcavaju u avion na aerodrom u Podgorici 12. juna 2020.
Putnici se ukrcavaju u avion na aerodrom u Podgorici 12. juna 2020.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na osnovu izjave direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Gebrejesusa da se pandemija kovida 19 ubrzava i da većina zemalja još nije uspela da je stavi pod kontrolu, Skaj njuz je napravio spisak zemalja gde se to dešava, a među njima je nabrojao i Srbiju.

Britanska televizijska mreža ocenjuje da su u Srbiji nakon dve noći protesta organizovanih zbog najavljenog policijskog časa, vlasti zabranile masovna okupljanja, a premijerka Ana Brnabić rekla je da je zdravstveni sistem blizu pucanja, prenosi RTS.

Inače, britanska vlada uklonila je Srbiju sa liste zemalja iz kojih ljudi mogu da se vraćaju u Englesku ili da je posećuju bez obaveze odlaska u samoizolaciju.

Samoizolacija za srpske turiste

Portparol britanske vlade rekao je da je Centar za biološku bezbednost zajedno sa Institutom za javno zdravlje ažurirao svoju procenu za Srbiju u skladu sa najnovijim podacima.

„U skladu sa tim, vlada je odlučila da ukloni Srbiju sa liste zemalja čiji su putnici po dolasku u Englesku izuzeti iz obavezne samoizolacije“, dodao je portparol. I Škotska od putnika iz Srbije zahteva odlazak u karantin.

Bi-Bi-Si navodi da se u Srbiji dnevno registruje oko 300 zaraženih, zbog čega je vanredna situacija proglašena u više gradova i opština. 

Skaj njuz piše da su zvaničnici i drugih evropskih zemalja, uključujući Francusku i Grčku, upozorili su na rizik novog širenja virusa ukoliko se ne drži distanca.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaU Srbiji se dnevno registruje oko 300 zaraženih
Samoizolacija za srpske turiste koji putuju u Veliku Britaniju - Sputnik Srbija
U Srbiji se dnevno registruje oko 300 zaraženih

Kako se navodi, dok se mnoge zemlje pripremaju za drugi talas, SAD, Indija i Brazil pokušavaju da se nose sa prvim, a u te tri zemlje dešava se većina novih slučajeva.

Najteže pogođena novim virusom je SAD gde je zaraženo više od tri miliona stanovnika, što znači jedan na 100 stanovnika.

U SAD se dnevno zarazi oko 60.000 stanovnika, u Brazilu 45.000 u Indiji gotovo 25.000, a u međuvremenu i brazilski predsednik objavio je da je oboleo, kao i predsednica Bolivije Ženin Anjez i drugi najmoćniji čovek Venecuele Diosdado Kabeljo.

U Boliviji je prijavljeno 42.984 slučajeva i 1.577 preminulih, a beleži se stalni porast novoobolelih.

„Venecuela jedna od najnespremnijih zemalja“

U pojedinim regionima te zemlje bolnice su prenatrpane.

Venecuela se smatra jednom od najmanje pripremljenih zemalja za borbu protiv pandemije, a u bolnicama nema osnovnih potrepština poput vode, struje, lekova.

U Tokiju je takođe zabeležen povećan broj slučajeva što zabrinjava zbog drugog talasa virusa, a guverner tog okruga kaže da je to poziv za pomoć i da je neophodno upozorenje zbog daljeg širenja bolesti.

Zbog većeg broja novoobolelih u Hongkongu su zatvorene sve škole, navodi Skaj njuz.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala