Avioni iz Rusije opet počinje da lete u inostranstvo

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaAvion "Erbas A320" kompanije "Aeroflot"
Avion Erbas A320 kompanije Aeroflot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti će početi postepeno da ukidaju ograničenja na letove u inostranstvo od 15. jula, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.
„To je sada moguće jer se u Rusiji, kao što znate, već duže vreme primeđuje smanjenje broja novoobolelih“, rekla je ona na brifingu.

Prema rečima potpredsednice vlade, aviosaobraćaj će početi da se obnavlja sa zemljama čiji prosek broja obolelih od korone nije veći od 40 slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Prosečno dnevno povećanje broja zaraženih u takvim zemljama ne bi trebalo da pređe jedan procenat.

„Ta brojka se izračunava (na sledeći način): 40 (slučajeva novobolelih) na 100.000 stanovnika, tokom 14 dana, tačnije, svima nama poznatog perioda inkubacije“, objasnila je ona.

Golikova je istakla da će nadležni u vazduhoplovstvu morati da pregovaraju i saznaju koje zemlje ispunjavaju te kriterijume. Aviosaobraćaj će se obnavljati po principu reciprociteta.

Ona je takođe rekla da će osobe koje su doputovale iz mesta sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom verovatno biti poslate u karantin.

„Ili, ukoliko građani nemaju test na kovid 19, oni će biti smešteni u izolovanu prostoriju dok ne dobiju negativan rezultat“, precizirala je ona.

Ministarstvo saobraćaja će do 13. jula proceniti spremnost međunarodnih aerodroma za obnavljanje letova.

Ukupan broj slučajeva obolelih od kovida 19 u Rusiji u protekla 24 sata povećan je za 6.635 i sada iznosi 713.936. Preminulo je još 174 osobe od virusa korona u protekla 24 časa, pa je ukupan broj preminulih sada 11.017.  

Prekid aviosaobraćaja

Rusija je zbog pandemije virusa korona krajem marta obustavila redovne i čarter letove prema drugim zemljama, a od tada se putnici iz inostranstva prevoze samo uz specijalne dozvole i radi se o letovima kojima se ruski državljani vraćaju u zemlju.

Ruski ministar saobraćaja Jevgenij Ditrih rekao je ranije da bi međunarodni letovi sa aerodroma u zemlji mogli da budu obnovljeni tokom leta, kao i da će država pomoći subvencijama i aerodrome i avio-kompanije koje trpe značajne gubitke zbog krize izazvane virusom korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala