Rusija: Sudbina sporazuma START 3 je unapred rešena

© AP PhotoAmerička raketa "minitmen"
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudbina Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) je unapred rešena – Sjedinjene Američke Države donele su odluku da ne produžavaju sporazum, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Sudeći po svemu, u Sjedinjenim Američkim Državama već doneli odluku da ne produžavaju taj sporazum. Ta upornost kojom se naglašava da razgovor mora biti trilateralan govori o tome da je to već unapred rešeno“, istakao je ruski ministar.

Pored toga, on je istakao da SAD postavljaju nove uslove o tome da je u razgovor neophodno uključiti najnovije rusko naoružanje, što „uveliko znači kucanje na otvorena vrata“.

Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija može osigurati svoju bezbednosti i bez sporazuma START 3 i da je spremna za bilo kakav razvoj događaja u slučaju neproduženja sporazuma.

On je istakao da je rano govoriti o koracima ruske strane u slučaju isteka dogovora.

„Spremni smo za svaki razvoj događaja. U slučaju odbijanja da produže sporazum, opcije mogu biti različite, ali fokus će biti na produženju dijaloga sa SAD o strateškim problemima, produženju dijaloga o novim instrumentima kontrole naoružanja u kontekstu svih faktora koji utiču na stratešku stabilnost“, istakao je Lavrov.

On je konstatovao da produženje sporazuma nije u većoj meri neophodno Rusiji, nego SAD.

„Nama je produženje sporazuma potrebno onoliko koliko i Amerikancima. U našim pozivima da se sporazum produži bez preduslova oni sada vide neku igru: 'Rusija je modernizovala ceo nuklearni arsenal, a kod nas to tek počinje, nas žele da sputaju, da nam vežu ruke'. To je apsolutno netačno“, precizirao je Lavrov.

On je rekao da će Rusija garantovano osigurati svoju bezbednost na duže staze, čak i bez tog sporazuma.

Lavrov je dodao da, ukoliko SAD kategorički odbiju da produže sporazum, „Rusija ih neće nagovarati“.

Rusija spremna za pregovore o kontroli novog naoružanja

On je istakao da je Rusija, u okviru dijaloga sa SAD o strateškoj stabilnosti, spremna da razgovara, između ostalog, i o kontroli novih sistema naoružanja.

Prema rečima Lavrova, tokom prethodnih kontakata Amerikancima je rečeno da sistemi „Avangard“ i „Sarmat“ potpadaju pod ograničenja sporazuma START 3, kada budu u potpunosti raspoređeni.

„Što se tiče ostala tri sistema, oni su novi, ne potpadaju pod kategorije koje obuhvata START 3. Ali mi smo spremni da započnemo razgovor kako bi i naoružanja, koja nisu klasična sa tačke gledišta aktuelnog sporazuma, bila predmet diskusije“, zaključio je on.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala