Rusija odgovorila Pompeu: Nadmeni ispadi iz Vašingtona više ne iznenađuju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea o nacrtu ruske rezolucije o Siriji, rekavši da je to još jedan pokušaj izvrtanja činjenica u korist sopstvenih interesa, ali da nadmeni ispadi iz Vašingtona više ne iznenađuju.
„Moskva je razočarana time kako je američki državni sekretar Majk Pompeo dozvolio sebi da komentariše diskusije u SB UN u vezi sa nacrtom rezolucije o pograničnom mehanizmu isporuke humanitarne pomoću Siriji. To je još jedan pokušaj izvrtanja činjenica i realnosti u korist svojih političkih interesa. Nadmeni ispadi iz Vašingtona protiv Rusije i Kine, nažalost, više ne iznenađuju. Ali iznenađuje lakoća s kojom se otvoreno izvrće aktuelna situacija u Siriji na račun špekulacija o humanitarnim potrebama Sirijaca“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da Rusija nije protiv produženja pograničnog mehanizma.

„Međutim, smatramo da je neophodno da se mehanizam uskladi sa realnom situacijom ’na terenu‘, pre svega u Idlibu i da se izbegnu situacije u kojima bi on ometao organizovanje humanitarnih isporuka iz unutrašnjih delova zemlje, preko kontakt linije“, precizirano je u saopštenju.

Kako se ističe, Moskva se uvek zalagala i zalaže se za povećanje isporuka humanitarne pomoći svim Sirijcima kojima je to neophodno na celoj teritoriji Sirije u dogovoru sa vladom zemlje, u koju se pomoć šalje.

„Upravo tu okolnost zapadne zemlje ’dočekuju na nož‘. To samo potvrđuje da nisu zainteresovani za pomoć onima kojima je to neophodno i da je njihova jedina težnja da iskoriste humanitarnu pomoć kao instrument za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije“, navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je svet da kazni Rusiju i Kinu zbog ulaganja veta u Savetu bezbednosti UN kad je reč o humanitarnim aspektima u Siriji. Kako kaže, one zloupotrebljavaju svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima — izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala