Nemački biznismen dobio od britanskih obaveštajaca formulu „novičoka“ ─ i nestao bez traga

© Foto : flickrBiznismen
Biznismen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Top menadžer najveće nemačke finansijske kompanije „Vajrkard“ (Wirecard) Jan Marsalek posedovao je formulu nervnog agensa „novičok“, kojom su otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, kao i tajna dokumenta koja je pokazao partnerima i pohvavši se da ih je dobio od britanskih obaveštajaca. Ubrzo nakon toga je nestao.

Kako se ispostavilo, Marsalek se hvalio svojim vezama sa specijalnim službama želeći da ubedi partnere da „Vajrkard“ poseduje insajderske informacije. Kao dokaz pokazao je dokumenta povezana sa poznatim slučajem Skripalja.

Pored formule otrovne supstance, on je imao izveštaje stručnjaka iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja o istrazi u Solsberiju, pa čak i izveštaj Moskve u kojem je navedeno da je supstanca kojom su Skripalji otrovani napravljena u britanskoj vojnoj laboratoriji Porton Daun, saopštio je „Fajnenšel Tajms“.

Nemački biznismen je nestao nakon što je dobio otkaz u kompaniji u junu ove godine. Ubrzo se saznalo da je sa računa „Vajrkarda“, koji se bavio izdavanjem kriptovaluta i imao dobru reputaciju u međunarodnim finansijskim krugovima – nestalo 1,9 miliona evra.

Kompanija je bankrotirala, njen direktor Markus Braun je uhapšen, a Marsaleka niko ne može da pronađe. Postojale su sumnje da je bežao iz Nemačke na Filipine, iako su lokalne vlasti si demantovale to.

Afera Skripalj

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče.

Rusija je u više navrata predlagala pokretanje zajedničke istrage, ali je Velika Britanija ignorisala tu inicijativu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala