Lavrov: Ozbiljno se povećao rizik od nuklearnog sukoba

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poslednje vreme ozbiljno se povećao rizik od nuklearnog sukoba, a Sjedinjene Američke Države odustaju od formulacije strateška stabilnost, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Slažem se da su nuklearni rizici u poslednje vreme značajno porasli i da situacija u sferi bezbednosti i međunarodne strateške stabilnosti otvoreno degradira. Uzroci svega toga su očigledni: SAD žele da povrate globalnu dominaciju i ostvare pobedu u onome što oni nazivaju suparništvo velikih sila. Oni odustaju od formulacije strateška stabilnost, koju nazivaju strateško suparništvo. Oni žele da pobede“, rekao je Lavrov.

On je istakao da SAD uništavaju celu arhitekturu kontrole naoružanja.

„Posebno smo zabrinuti jer SAD već dve godine odbijaju da ponovo potvrde osnovni princip, postulat da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da, samim tim, nikada ne bi trebalo da dođe do njega“, rekao je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, već dve godine taj predlog, sastavljen na osnovu onoga o čemu su se dogovarali predstavnici rukovodstva SAD i SSSR-a još u prošlom veku, „čeka potvrdu američke strane“.

Predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan svojevremeno su utvrdili da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala