Kao u Osmansko doba: Ruski mitropolit za Sputnjik o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

© AFP 2023 / OZAN KOSEMolitva ispred Aja Sofije
Molitva ispred Aja Sofije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Državnog saveta Turske i ukazom Redžepa Tajipa Erdogana Aja Sofija je opet postala džamija. Šta znači ova promena statusa spomenika Uneska koji je skoro 90 godina bio muzej, da li je moguć kompromis i kako će ova odluka uticati na rusko-turske odnose govori u intervjuu za Sputnjik portparol RPC mitropolit Volkolomski Ilarion.

Šta znači današnja odluka Državnog Saveta Turske i ukaz predsednika Erdogana o statusu Sofije?

- Državni savet je ukinuo odluku Vlade Turske iz 1934. godine o statusu muzeja Aja Sofije. Na osnovu toga, predsednik Turske je predao zgradu Upravi za verska pitanja Turske radi organizacije bogosluženja. Sveta Sofija je ponovo postala džamija, kao u Osmansko doba.

Čime objašnjavate takvu odluku? U Turskoj nema dovoljno džamija?

Odluka se objašnjava unutrašnjom političkom realnošću u zemlji – pre svega, zahtevima najradikalnijeg dela muslimana. Sudeći po svemu, za sadašnje rukovodstvo Turske to je sada važnije od javnog mnjenja, stava pravoslavnih pomesnih crkava ili negativne reakcije Uneska.

Da li je moguć neki kompromis? Možda podela zgrade za paralelno korišćenje muslimana petkom, a hrišćana nedeljom?

Ne znam za takve primere. Ne mislim da je tako nešto moguće ili umesno u ovoj situaciji.

Kako će ova odluka uticati na odnose sa Turskom, hodočašće i turizam?

Nesumnjivo će ih zakomplikovati. Za pravoslavne hrišćane Sofija carigradska će ostati svetinja svetskog značaja i njen povratak u status džamije će biti negativno prihvaćen i u našoj državi. Ne želim da dajem oštre ocene, ali ova odluka izgleda kao namerno zaoštravanje međuverskih odnosa kako u Turskoj, tako i u celom svetu. Odgovorne za to neću ja imenovati, već istorija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala