Čeka se Tačijev povratak iz Haga da bi se razgovori nastavili

© Sputnik / Radoje PantovićHašim Tači i Ramuš Haradinaj
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video Samita u Parizu, koji je bio težak, jer Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.

Razlog zbog čega se ceo plan pomera nije samo u zahtevima Prištine koji žele da razgovara samo o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, već ima i aspekte unutarpolitčke krize izazvane odlaskom Hašima Tačija u Specijalizovani sud Hag u ponedeljak.

Zoran Milivojević diplomata u penziji takođe smatra da se sve ovo dešava zbog činjenice da Tači ide u Hag.

Sve je u rukama Hašima Tačija

„Prištinska vlada je na staklenim nogama i njena budućnost je potuno neizvesna, tako da će ne samo Tačijev odlazak u Hag, već i ti unutrašnji sukobi uticati na nastavak dijaloga. Druga stvar je to što se stvari menjaju, jer je jasno da dijalog ne može da se nastavi sa pozicije za koju se zalažu u Prištini, a to je da se razgovara o nekakvom međusobnom priznanju,“ napominje Milivojević.

Platforma koju je Hoti najavio iako je nije realizovao, ne može da prođe i to je jasno i Briselu i EU i Angeli Merkel i Emanuelu Maronu.

„Prema tome, Evropska unija ako želi da vrati kredibilitet i da nastavi pod svojim okriljem ove pregovore, mora da nađe neki drugi modalitet, jer sa ovih pozicija nije moguće nastaviti dijalog niti razgovarati o bilo čemu ozbiljnom,“veruje Milivojević.

Analitičar sa Kosova Ramuš Tahiri, dodaje da je premijer Kosova je bio spreman da ide u nedelju na pregovore.

„Posle optužnice za predsednika Tačija i Kadrija Veseljija lidera partije PDK, nastala je nedoumica ko će predstavljati Kosovo na Samitu, i da li bi to bilo dobro predstavljanje. Bilo je razgovora i da li treba prekinuti dijalog dok se ne izabere novi predsednik Kosova, ako Tači podnese ostavku, i dok se sredi situacija sa predsednikom PDK, koji takođe mora da se pojavi u Hagu pred sudom“ objašnjava Tahiri.

Kosovo rešeno da nastavi dijalog

Po njegovim rečima, 24 poslanička mesta u kosovskom parlamentu drži partija PDK, i vlada Hotija zavisi od svakog glasa, jer ima podršku 61 poslanika od 120. PDK je želeo da pošalje svim državama Rezoluciju o nastavku dijaloga koju su oni sačinili, ali to nije bilo prihvaćeno u Skupštini, tako da su odbačene i sve ostale platforme za pregovore.

„Posle ove optužnice je nova situacija. Odustalo se od usvajanja bilo kakvih dokumenata. Ranije su svi funkcioneri koji su odlazili u Hag, po bilo kojoj osnovi, podnosili ostavku. Tači to nije uradio do sada, i nije nemoguće da se sada to čeka. Mi ne znamo kako će se sud ponašati, i šta će se desiti. Međutim, niko ne može biti na nekoj funkciji ako je dobio poziv od suda,“ napominje Tahir.

S druge strane, on kaže da je Kosovo čvrsto rešeno da nastavi dijalog, i veruje da će Hoti ako se stvari budu odvijale loše po Tačija, pozvati na postojeći dokument kako bi se dijalog nastavio.

Ko će biti predstavnk Prištine

„Kosovo je ranije usvojio Rezoluciju po kojoj je u pregovorima Kosovo predstavlja vlada, a ne predsednik, bez obzira što je to po Ustavu Kosova, drugačije regulisano. Koliko znam, Kosovu je dijaloga važan i vlada je rešena da se pojavljuje na razgovorima, bez obzira na kom se oni nivou vode,“ dodaje Tahiri.

Šta će i kako će da se razgovara i o čemu, je savim druga priča kaže on. Veruje da Emanuel Makron i Angela Merkel imaju na umu plan za pregovore.

Inače, kosovski list Koha, navodi da događaji oko Specijalnog suda, koji su blokirali nedavno dogovoren sastanak u Vašingtonu, naterali i Demokratsku partiju Kosova, nekadašnju Tačijevu stranku na čijem čelu je sada Kadri Veselji, takođe obuhvaćen optužnicom, da odustane od najavljenog predloga rezolucije o dijalogu Kosova i Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala