Zlato iz vode: kako ruski naučnici eksploatišu dragocene metale sa rudarskog otpada

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlato je simbol moći...
Zlato je simbol moći... - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski naučnici su razvili tehnologiju za eksploataciju zlata i drugih vrednih resursa na mestima iskopavanja minerala. Da biste to učinili, dovoljno je da u pukotinu zemlje spustite sorpcioni modul od plastike sa jezgrom od uglja. Tako se potencijalno mogu izvaditi desetine grama zlata u sezoni eksploatacije svakog modula, tvrde istraživači.

Tehnologija je uspešno testirana u objektima Gornozavodskog regiona u Permskom kraju.

Geolozi sa Permskog univerziteta razvili su jednostavnu tehnologiju za eksploataciju zlata iz rudarskog otpada. To je saopštila pres služba univerziteta. 

Napuštene rudarske regije odavno su postale deo pejzaža Permskog kraja. Starost nekih od njih dostiže 250 godina. One i dalje „čuvaju“ na tone plemenitih metala, a podzemne vode koje teku u tim regijama i dalje sadrže zlato. 

Sorpcioni moduli su jednostavni uređaji koji se sastoje od perforiranog plastičnog korpusa sa jezgrom od aktivnog uglja. Kada podzemne vode prolaze kroz takve instalacije, metalne čestice se sakupljaju u sorpcionom jezgru. Na kraju rada, dobijeni sorbent se izvlači i šalje na preradu za „eksploataciju“ zlata i drugih korisnih komponenti. 

„Prednost ovih tehnologija je mogućnost postavljanja određenog broja modula na jednom poligonu, što povećava efikasnost eksploatacije potrebnog resursa. Tokom proteklih 250 godina u Rusiji se nagomilalo mnoštvo tehnoloških deponija sa raznim korisnim komponentima koje su pogodne za izvlačenje“, rekao je šef laboratorije na Institutu za prirodne nauke na Permskom univerzitetu Vitalij Brjuhov. 

Predložena tehnologija je ekonomična, efikasna i ne šteti životnoj sredini, ističu permski naučnici. 

Svaki sorpcioni modul ima mogućnost da „proizvede“ desetine grama plemenitih metala godišnje, tvrde naučnici. Naravno, nivo eksploatacije će zavisiti od koncentracije metalnih čestica u „zlatnim“ vodama. Istovremeno, cena jednog modula zajedno sa instalacijom iznosi samo 10 hiljada rubalja (124 evra), saopštili su sa univerziteta. 

Svaki modul se može koristiti nekoliko godina, povremeno menjajući sorbent. Prva ispitivanja su obavljena uspešno u tehnološkim objektima Gornozavodskog regiona u Permskom kraju u periodu 2019-2020. 

Iz pres službe univerziteta su saopštili da je nova tehnologija trenutno u procesu patentiranja. U budućnosti je planirano širenje ove tehnologije i po drugim mestima u Rusiji. Sledeći planovi naučnika uključuju razvoj industrijskih filtera za eksploataciju dragocenih resursa iz rudarskog otpada. 

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala