Zaharova o sankcijama Londona: Još jedan neprijateljski korak

© POOL / Uđi u bazu fotografijaZaharova o sankcijama Londona: Još jedan neprijateljski korak
Zaharova o sankcijama Londona: Još jedan neprijateljski korak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove sankcije protiv ruskih državljana koje je uvela Velika Britanija, predstavljaju još jedan neprijateljski korak Londona, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da se radi o politički angažovanoj odluci.
„Velika Britanija je uvela sankcije određenim ruskim državljanima. Smatramo da je odluka koju je vlada te zemlje objavila 6. jula, još jedan neprijateljski korak britanskih vlasti“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

London je uveo ograničenja u skladu sa zakonom „O sankcijama i merama u borbi protiv pranja novca“ i „amandmanom Magnitskog“, a zbog kršenja ljudskih prava.

Na spisku je 25 ruskih državljana, uključujući predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Alekseja Aničina, kao i sudiju Alekseja Krivoručka i Svetlanu Uhnaljevu.

Zaharova je rekla da je ruska strana u više navrata davala vrlo iscrpna objašnjenja u vezi sa smrću Sergeja Magnitskog, ali da ih u Londonu očigledno ne primećuju. Kako je dodala, nije jasno po kojoj osnovi određuju krivce i tzv. kaznu.

„To se ne može drugačije nazvati nego pokušajem mešanja u unutrašnja pitanja druge države i pritiska na ruski pravosudni sistem“, rekla je Zaharova i dodala da nema sumnje da se radi o politički angažovanoj odluci.

Ta odluka će imati negativan uticaj na bilateralne odnose koji su poslednjih godina, upravo zbog postupaka britanske strane, pretrpeli veliku štetu, istakla je portparolka ruskog Ministarstva.

Ona je ukazala i da je reputacija Britanije u pravosudnoj sferi daleko od idealne.

„U najboljem duhu kolonijalne tradicije tamo se masovno prikrivaju zločini britanskih vojnika počinjenih samo tokom kampanje u Iraku. Podsećam da je prikriven i slučaj vestminsterskih pedofila, a isplivavaju i činjenice o tome kako su specijalne službe nelegalno prikupljale podatke sopstvenih građana, pri čemu su na to i druge stvari ukazivale međunarodne vladine i nevladine organizacije“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala