Vučić iz Pariza: U proteste umešan strani faktor, kod demonstranata nađen i pištolj sa prigušivačem

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za štampu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za štampu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Parizu, gde se sastaje sa Emanuelom Makronom, da je i strani faktor umešan u proteste u Srbiji i da će svi koji su otkriveni i učestvovali u protestima da odgovaraju. On je naveo da je glavni cilj protesta da se nasilno smeni vlast.

Vučić je naveo da je kod učesnika protesta „pronađeno sve, od Morzeove azbuke, do tajnih mapa, pištolja sa prigušivačem“, rekao je Vučić za TV Pink iz Pariza i naveo da će „svi da odgovaraju“, prenosi Tanjug.

Protesti u Beogradu - Sputnik Srbija
Izraelski državljani privedeni u BIA zbog nereda na protestima

Predsednik Srbije poručio je da država i državne institucije postoje i da država mora da reaguje na nasilje.

„Poručio bih građanima u Srbiji, normalnima, koji su protiv nasilja, da moramo da budemo uzdržani, da ne smemo da pokažemo nervozu. Da, kada se okupi 10-50 ljudi, kada divljaju kao 2017, da ih pustimo i pokažemo da smo drugačiji, odgovorniji i ozbiljniji“, istakao je u Parizu.

Kazao je da nije problem da se dovede 200.000 tih ljudi i pokaže razlika u brojnosti, ali da bi to napravilo katastrofalne posledice po zdravlje.

Predsednik Srbije izjavio je da će protiv svih demonstranata koji su prethodne dve večeri sprovodili nasilje u Beogradu i drugim gradovima Srbije biti podneti prekršajne i krivične prijave.

On se osvrnuo na bacanje molotovljevih koktela i baklji na Gradsku kuću u Novom Sadu i ponovio da to „nisu radili ni mađarski fašisti u Drugom svetskom ratu“.

„Odbranićemo mi i Novi Sad i Beograd i Niš i celu slobodnu Srbiju od onih koji misle da pod okriljem noći mogu nešto da naprave“, poručio je Vučić.

On je rekao da bi eventualni upad demonstranata u Skupštinu Srbije i Predsedništvo sa pravno-političke strane bio besmislen, pošto bi se svodio samo na pljačku i da bi njegovi politički protivnici mogli nešto stvarno da promene „jedino ako bi ga fizički uklonili, odnosno ubili“.

Demonstracije 2020: Ko ih usmerava i ko stoji iza njih

Dodao je da su oni koji su organizovali nasilne proteste „sigurno računali i sa slabljenjem pozicije Srbije u rešavanju kosovskog pitanja, ali glavni cilj im je preuzimanje vlasti, mimo izbora i narodne volje“.

Na pitanje da li to ima za cilj miniranje predstojećih razgovora o Kosovu, Vučić je kazao da je jasno da protesti nisu zbog korone.

Upitan ko su ti koji su sprovodili nasilje na protestima, kazao je da to nisu samo napadi na policiju.

„Prave se da su napadi bili od nekih navodno režimskih provokatora. Svakome ko je gađao kamenicom policajce vidi se lice i zna ime i prezime, i niko ne pripada vlasti, već su huligani i nasilnici, koje podržavaju kada im je potrebno, a kada nije, brže bolje ih se odreknu“, objasnio je on.

Sastanak sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, sastao se večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dveju zemalja, pandemiji korona virusa.

Posle sastanka dveju delegacija, uslediće radna večera, koju Makron organizuje u čast predsednika Vučića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala