Vučić stigao u Pariz — sa Makronom večeras o Kosovu

© Tanjug / PREDSEDNISTVOSrpski predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Francuske
Srpski predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Francuske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas pre podne u dvodnevnu posetu Parizu, gde će se u večernjim satima sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Tokom prvog dana posete Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

Drugog dana posete Parizu, predsednik Vučić učestvovaće na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata biće dijalog Beograda i Prištine, a kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dveju zemalja, pandemiji virusa korona.

Posle sastanka dveju delegacija, uslediće radna večera koju Makron organizuje u čast predsednika Vučića, koji je uoči puta u Pariz poručio da ide „da se bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju, naš narod i interese naše zemlje“.

Reč je o vrlo važnom susretu, na kome će predsednik Vučić sigurno tražiti podršku i razumevanje za srpske interese od predsednika Makrona, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsednik u njemu imaju iskrenog prijatelja, prenosi Tanjug.

Ta podrška za uvažavanje srpskih interesa bila bi neophodna u trenutku kada je odložen sastanak zakazan na inicijativu Ričarda Grenela u Beloj kući na ovu temu, a EU u punoj diplomatskoj ofanzivi da ona privede kraju kosovski problem, uz neprikriven cilj — međusobno priznanje.

U svakom slučaju, predsedniku Vučiću će posle susreta sa Emanuelom Makronom biti mnogo jasnije šta može očekivati od sutrašnjeg video-samita posvećenog kosovskom pitanju.

Samit je Makron organizovao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na njemu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Za nedelju 12. jula planiran je sastanak u Briselu predsednika Vučića sa Hotijem, a uz prisustvo Borelja i Lajčaka.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala