Vučić: Čuo sam glasine da Albanci neće doći u Brisel

© Foto : Facebook/Aleksandar VučićAleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuo sam glasine da Albanci neće doći u Brisel, gde je zakazan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

Večeras još treba da razgovaram sa Miroslavom Lajčakom i sutra ću moći detaljnije da kažem šta će se dogoditi sa Briselskim dijalogom, rekao je Vučić.

„Mi se trudimo da pokažemo da smo partneri, da želimo da pričamo i čuvamo mir i stabilnost. Onda se iznenadim kad neko kaže da ne može da dođe na dijalog zbog unutrašnjih prilika“, rekao je predsednik Srbije i dodao da smo mi „spremni da idemo u Brisel“.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je podsetio da je zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da počne zvanično dijalog.

Upitan šta ako opet dođe do opstrukcije dijaloga, rekao je da ga brine to pitanje ne samo u smislu velikih igara velikih sila.

„Bekend jedni, forhend drugi — SAD i EU. Ne zaboravite da za nas to nije dobra stvar, jer moramo da sačuvamo mir i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Naveo je da „ako ludilo krene na Kosovu oko optužnice protiv Hašima Tačija, međusobni sukobi kosovskih Albanaca.... uvek je muka za Srbe“.

„Nema za koga trećeg i zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije i sačuvamo naš narod“, naglasio je Vučić.

„Ovako uvek možemo da dođemo do situacije koja je prilično problematična za nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o tri teme, sutrašnjem samitu koji će se baviti pitanjem Kosova i Metohije, bilateralnim odnosima Francuske i Srbije, te o tome kako Makron vidi Evropu i kakav je evropski put Srbije.

Predsednik Srbije je naveo da ne očekuje previše rezultata od sutrašnjeg samita, niti saglasnost, pa stoga ni zajedničko saopštenje.

View this post on Instagram

Radna večera predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Francuske @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

„Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju pristupanja Evropskoj uniji koju je on pokrenuo. Sutra ćemo i Brisel obavestiti zvanično“, rekao je Vučić.

To će, ističe Vučić, za građane Srbije značiti da kada otvorimo ekonomska i socijalna poglavlja, na primer, onda odmah počinjemo da imamo i pristupe fondovima i svemu drugome iz poglavlja koja smo otvorili.
Vučić se večeras sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u četiri oka, posle čega je održana svečana večera. Razgovor Makrona i Vučića trajao je sat i po.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala