Ruska rezolucija o pomoći Siriji blokirana u SB UN

© AP PhotoSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podržao nacrt rezolucije koji je predložila Rusija, a kojim se predlaže da se ostavi samo jedan pogranični prelaz na sirijskoj granici za dostavu humanitarne pomoći, izjavio je predsedavajući Savetom, stalni predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen.
„Za rezoluciju su glasala četiri člana Saveta bezbednosti, a protiv je bilo sedam, uzdržano četiri. Rezolucija nije usvojena, jer nije dobila potreban broj glasova“, rekao je on.

Da bi se rezolucija usvojila, neophodno je da dobije devet glasova od 15.

U utorak su Rusija i Kina naložile veto na nacrt rezolucije Nemačke i Belgije, kojom bi se rad dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za isporuku humanitarne pomoći u Siriju produžio na godinu dana. Rusija je umesto toga predložila svoj nacrt rezolucije.

U nacrtu ruske rezolucije navodi se da je mehanizam isporuke humanitarne pomoći formiran kao privremena mera 2014. godine. Saglasno tekstu, SB UN poziva sve strane da obezbede pouzdanu humanitarnu pomoć Siriji 2020. godine.

U rezoluciji se navodi da SB UN nalaže da se produži rad pograničnog prelaza „Bab el Hava“ na šest meseci, to jest do 10. januara 2021. godine.

Takođe se navodi da SB UN izražava ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne situacije u Siriji, što je povezano sa negativnim uticajem jednostranih mera protiv Damaska. 

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib
Ruska rezolucija o pomoći Siriji blokirana u SB UN - Sputnik Srbija
Sirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib

Pored toga, SB UN traži od generalnog sekretara organizacije da predstavi izveštaj o direktnom i indirektnom uticaju jednostranih mera koje su uvedene Siriji na njen socijalno-ekonomski položaj i humanitarne dostave iz inostranstva.

Izveštaj, koji treba dostaviti najkasnije do 31. avgusta, takođe treba da sadrži analizu uticaja prinudnih mera na ekonomsku i humanitarnu saradnju između vlade Sirije i država-članica UN-a.

Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susednih država, prvenstveno preko granice sa Turskom, preko linije fronta i pograničnih prelaza, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam se svake godine produžava. U okviru njega, humanitarne institucije UN i njihovi partneri imali su pravo da koriste maršrute preko linije sukoba i pogranične prelaze Bab el Salam, Bab el Hava, El Jarubija i El Ramta. Početkom januara Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Belgije i Nemačke o produženju mehanizma na pola godine, a broj prelaza na granicama smanjen je sa četiri na dva. Prema mišljenju ruske strane, nema potrebe za još dva pogranična prelaza, jer se situacija na terenu promenila – sirijske vlasti stavile su pod kontrolu teritorije koje su ranije držali teroristi i u mogućnosti su da tamo same dostavljaju humanitarnu pomoć. Smanjenje broja pograničnih prelaza ne odgovara zapadnim partnerima u SB UN.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala