Portparol EU: Sastanak u Briselu nastavak dijaloga, ne očekujemo dogovor

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDSedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Unija od sastanaka 12. jula u Briselu očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine, ali da nema očivanja da će doći do nekog presudno važnog dogovora.

„Ovo neće biti jedan od događaja koji će rezultirati nekim presudnim dogovorom. Ovo je nastavak dijaloga i procesa kome je cilj rad na sveobuhvatnom pravno obavezujućem dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa“, rekao je Stano.

Srbija, tzv. Kosovo i EU - Sputnik Srbija
Ako EU ima plan – onda je to priznanje Kosova

Peter Stano je, govoreći o planovima za sastanak presednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji je EU zakazala za nedelju 12. jula u Briselu, naglasio da su „očekivanja visoka“ u smislu ponovnog pokretanja procesa koji je u blokadi od novembra 2018. godine.

„Status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga nije održiv i dobro je što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore“, naveo je Stano.

Upitan da li će EU kao posrednik u dijalogu uticati na mogućne teme razgovora i konkretno odbacivanje mogućnosti promene granica kao dela mogućeg rešanja, Stano je odgovorio da je EU tu da „olakša dijalog, a ne da nameće svoje stavove“.

U Briselu navode i da protesti koji se dođađaju u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu u vezi sa dijalogom zakazanim u Briselu i da se planovi za nastavak razgovora ne menjaju, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi u subotu, 11. jula, u Briselu da prisustvuje radnoj večeri koju za učesnike dijaloga Beograda i Prištine i EU pregovarače organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedelju, 12. jula, oko 10 časova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala