Politički marketing: Tačijev izlet u Hag da bi povratio politički rejting

CC BY-SA 2.0 / Photo RNW.org / KosovoRamuš Haradinaj i Hašim Tači sa pripadnicima terorističke organizacije OVK - arhivska fotografija
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači sa pripadnicima terorističke organizacije OVK - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači u ponedeljak će otputovati u Hag na poziv Specijalizovanog tužilaštva, ali nije precizirao da li je u pitanju sudski poziv za odgovor na optužnicu ili samo za razgovor.

Advokat Goran Petronijević kaže da ukoliko nije potvrđena optužnica protiv Tačija, onda se njegov odlazak u Hag može smatrati još jednim u nizu izleta koji su bivši pripadnici terorističke OVK imali u prošlosti. Osim, ako se ne desi neko čudo i sud bude radio svoj posao.

Dobar politički marketing

„Imajući u vidu da je taj sud projekat Amerike nije isključeno da Tači ovaj svoj odlazaka do Haga iskoristi u „marketinške političke svrhe“, a sa druge strane, ako optužnica u međuvremenu bude potvrđena, to može da bude i neprijatnost za njega,“ objašnjava Petronijević.

Ramuš Haradinaj je posle hapšenja u Francuskoj procvetao na političkoj sceni na Kosovu, iako je politički bio skoro mrtav. Tači se sada nalazi u sličnoj političkoj situaciji, jer ne uživa poverenje, kako lično, tako ni političko, kod građana Kosova.

Hoće li se Tači iz Haga vrtatiti kao narodni heroj?

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da su svi Albanci koji su dokazani zločinici, a sada političari, i bili na nekim saslušanjima u Hagu, vratili kao narodni heroji na Kosovo i žive kao potuno slobodi ljudi.

„Time je potvrđen, da se ironično izrazim, njihov kredibilitet kao lidera OVK. Postali su samo popularniji među svojim sugrađanima i u političkom i u svakom drugom smislu, jer izgleda da je na Kosovu biti ratni zločinac nešto što donosi ogromnu popularnost. Ako po tome sudimo, i Hašim Tači će ovo iskoristiti da se politički revitalizuje,“ smatra Vukoičić.

Sud kao banja za OVK

Vest da Tači ide u Hag, kao i prethodna da je tužilaštvo pripremilo optužnicu, takođe stiže par dana dana pred novi razgovor Beograda i Prištine, ovog puta u Briselu. Podsetimo, upravo to što je Specijalizovano tužilaštvo 24. juna neočekivano obelodanilo tada još uvek nepotvrđenu optužnicu, bio je razlog da se Tači praktično vrati iz aviona u kojem je bio na putu za Vašington, gde je njega i srpskog predsednika očekivao Ričard Grenel.

Vukoičić i ovaj (ne)slučajni politički tajming vidi kao potvrdu toga da Zapad određuje pravila igre pa i to ko jeste a ko nije ratni zločinac.

„Neke međunarodne institucije poput ovih o kojima pričamo, dugi niz godina svoj posao rade po inerciji, što nema nikave veze sa pravdom i pravom. Međunarodna zajednica nema nikakva problem sa takvim ponašanjem. Naprotiv, oni na to gledaju kao standarde koje su sami uspostavili i s te strane neći im biti nikakva problem da sa Tačijem razgovaraju. Moguće je da je i ovo tempirano kako bi Tači mogao da se nesmetano uključi u pregovore sa Beogradom,“ kaže sagovornica Sputnjika.

Petronijević takođe smatra da je je u ovo međunarodna politika umešala prste jer su na sve spremni.

„Ništa me ne bi iznenadilo,  jer od tog suda mogu da očekujem sve sem da će po pravdi i pravu suditi počiniocima krivičnih dela“, kaže on.     

Politikolog Dragomir Anđelković dodaje da se pokazalo da je i Haški tribunal bio geopolitički instrument Zapada, kao i Specijalni sud za Kosovo.

Pranje biografije a ne pravda

„Te institucije nemaju za cilj da procesiraju zločince, već da amnestiraju NATO i njegove pomagače, tako da će se sve ovo završiti kao još jedna farsa. Ni Tači, ni bilo ko neće biti procesuiran, nego će samo biti oprani, kroz sudski proces, posle čega će im biografije biti formalno čiste, a oni će se vratiti kao albanski heroji“ uveren je Anđelković.

Pred put u Hag Tači je održao motivacioni govor obraćajući se saborcima iz OVK rečima da se, kao i oni, suočava sa međunarodnom pravdom, dostojanstveno. Pozvao ih je da budeu ujedinjeni u suočavanju sa izazovima kojima su izloženi, da očuvaju građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalnu stabilnost, poverenje u institucije, koji su neophodni da Kosovo ostvari svoju viziju, da postane deo NATO-a, Evropske unije i da održi večno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Govor je završio u američkom stilu: Hvala vam na podršci! Bog blagoslovio Kosovo!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala