Čudna posledica korišćenja gela za dezinfekciju ruku

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaDezinfekciono sredstvo i ubrus za ruke
Dezinfekciono sredstvo i ubrus za ruke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korišćenje gela za dezinfekciju ruku može da dovede do čudne posledice, ukoliko se upotrebljava u kombinaciji sa lekom protiv zavisnosti od alkohola, sudeći prema izveštaju stručnog medicinskog časopisa „Alkohol i alkoholizam“.

Prema pisanju ovog časopisa, četrdesettrogodišnji muškarac iz Indije suočio se sa nečim nalik na alergijsku reakciju pošto je ulaskom u banku upotrebio sredstvo za dezinfekciju ruku zbog zaštite od kovida 19. On je iznenada pocrveneo i počeo da oseća mučninu i nelagodnost. Odmah je odvezen u hitnu pomoć, gde je otkriveno da ima ubrzane otkucaje srca ili tahikardiju, uporedo sa crvenilom na grudima i licu.

Ispostavilo se da je on tri godine unazad uzimao disulfiram, lek za lečenje zavisnosti od alkohola koji izaziva efekte mamurluka - uključujući crvenilo, glavobolju, mučninu, povraćanje i ubrzan rad srca - gotovo odmah nakon konzumiranja alkohola. Lek uzrokuje ove neprijatne neželjene efekte, koji obično traju oko sat vremena, sa ciljem da odvrati ljude od konzumacije alkohola.

Budući da izlaganje čak i malim količinama alkohola može izazvati reakciju, ljudi koji uzimaju disulfiram upozoravaju se da ne koriste proizvode koji sadrže alkohol, poput nekih sosova, sirćeta, sirupa protiv kašlja i ispiranja usta, kao i da izbegavaju udisanje isparenja koja mogu sadržati alkohol. Sredstva za dezinfekciju ruku obično sadrže 60 do 70 posto alkohola, i to bi takođe trebalo izbegavati prema američkoj Nacionalnoj alijansi za mentalne bolesti.

Točenje alkoholnog pića - Sputnik Srbija
Upozorenje psihijatra: Čašica dnevno u karantinu bolja od sedativa, ali uz stroga pravila

U slučaju muškarca, lekari su sumnjali na reakciju na alkohol zbog disulfirama, a lečen je antihistaminom, zajedno sa injekcionim oblikom vitamina C, koji su neki od preporučenih lekova za reakciju na disulfiram-alkohol, navode iz američke Uprave za zloupotrebu supstanci i mentalno zdravlje, a siptomi su prošli nakon sat vremena.

Nedavna studija, koja je takođe objavljena u julskom izdanju „Alkohola i alkoholizma“, sugerisala je da udisanje alkoholnih isparenja iz sredstava za dezinfekciju ruku predstavlja glavni način na koji alkohol iz sredstava za dezinfekciju dospevaju u ljudski krvotok, čak više nego apsorpcija alkohola kroz kožu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala