Vašington: Kina teži ka nuklearnom paritetu sa Rusijom i SAD

© Sputnik / Sergey KazakBojeva glava nuklearne rakete
Bojeva glava nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD smatraju da Kina teži ka nuklearnom paritetu sa Rusijom i SAD, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli.
„Kina više nije privržena ograničenom obuzdavanju, ona sprovodi opasno i destabilizirajuće nagomilavanje nuklearnih snaga, čiji je cilj na kraju postizanje nuklearnog pariteta sa SAD i Rusijom, kvantitativnog ili kvalitativnog “, rekao je Bilingsli.

On je nazvao zabrinjavajućim navode kineskih medija o tome da bi nuklearne snage zemlje trebalo da se uvećaju na hiljadu strateških bojevih glava. Kina je, kako kaže, takođe udvostručila zalihe nuklearnih materijala i sprovodi više raketnih testiranja nego sve ostale zemlje.

Direktor odeljenja za kontrolu naoružanja kineskog Ministarstva spoljnih poslova Fu Cun je ranije danas saopštio da je Kina spremna da se pridruži trilateralnim pregovorima o razoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom pod uslovom da Vašington pristane da smanji svoj nuklearni arsenal na nivo Pekinga.

Fu je istakao da američki nuklearni arsenal 20 puta premašuje kineski i da Vašington namerava da poveća tu razliku. Zahtev da se Kina pridruži tripartitnim pregovorima o razoružanju sa Rusijom nije ništa drugo do pokušaj SAD da sebi odreše ruke za vojnu dominaciju.

Pitanje strateške stabilnosti — Kina evoluira

Bilingsli je takođe rekao da, kada je reč o strateškoj stabilnosti, Amerika vidi pozitivne impulse u stavu Kine po tom pitanju.

„Vidimo pozitivne znake evolucije u stavu Kine. Spremni smo da se sastanemo s Kinom na bilateralnoj osnovi, kao i da pripremimo teren za blagovremeno održavanje trilateralnih pregovora (sa Rusijom)“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, samo će trilateralni pregovori pomoći da se spreči trka u strateškom naoružanju između tri zemlje – SAD, Rusije i Kine.

Pentagon - Sputnik Srbija
Lavrov prekorio Ameriku: Obuzeti su željom da obuzdaju sve osim svoje zemlje

On je dodao i da Amerika smatra da bi „petorka“ stalnih članica Saveta bezbednosti UN trebalo da diskutuje o strateškoj stabilnosti.

„Postoji velika vrednost u tom formatu, i da – smatram da bi 'petorka' trebalo da razgovara o strateškim pitanjima. Ali ne treba da dozvolimo da taj format postane mehanizam u kojem Kina može da sakrije namere o svojim postupcima. Kina je najmanje transparentna članica 'petorke'“, istakao je Bilingsli.

SAD su ranije saopštile da planiraju da sazovu sastanak pet stalnih zemalja-članica SB UN (Amerika, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija), kao i da razmotre izuzetno važna pitanja, poput borbe protiv virusa korona.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov napomenuo je da se Rusija zalaže produženje sporazuma START-3 bez preduslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala