Ukrajina raskinula memorandum sa Rusijom o borbi protiv terorizma

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vlade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Ukrajine raskinula je memorandum o saradnji sa Rusijom u sferi borbe protiv terorizma, a inicijator je bila Služba bezbednosti Ukrajine.
Kako se objašnjava, ta odluka će „omogućiti da se formiraju dodatne pravne i političke osnove za zaštitu nacionalnih interesa Ukrajine u uslovima oružane agresije Rusije i povećanja autoriteta Ukrajine“.

Moskba i Kijev potpisale su memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u julu 2012. godine na Jalti. Memorandum se svake godine automatski produžava, „ukoliko nijedna strana pismenim putem ne obavesti drugu najmanje 90 dana pre isteka dejstva memoranduma o nameri da ga raskine“.

Ranije je Ukrajina jednostrano raskinula niz sporazuma s Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND). Od 1. aprila 2019. godine istekao je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine.

Vrhovna rada Ukrajine je u januaru 2015. godine usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine.

Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Iz Moskve su više puta izjavljivali da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala