Protesti u Bugarskoj: Demonstranti traže ostavku predsednika

© AFP 2023 / JULIA LAZAROVAPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Bugarske traže ostavku predsednika zemlje Rumena Radeva, javila je Bugarska nacionalna televizija. Nezadovoljni predsednikovom administracijom, građani se već više od dva meseca okupljaju na demonstracijama u blizini njegove rezidencije.

Prema rečima jednog od demonstranata, predsednik deli društvo umesto da ga ujedinjuje.

„On stvara za sebe pi-ar kao da je lider političke stranke. Ako se odlučio na takav put, neka napusti predsedničku instituciju, skine imunitet i preuzme odgovornost, kao i svi drugi lideri“, rekao je on.

„Sada ne želimo da organizujemo proteste, jer smo i dalje u vanrednom stanju i poštujemo mere. Sada nije dozvoljeno da se okuplja veliki broj ljudi, pa stoga poštujemo mere“, rekao je demonstrant.

Nezadovoljstvo građana izazivaju i saopštenja tužilaštva o prepisci Rumena Radeva sa biznismenom protiv koga se vodi istraga u okviru slučaja o trgovini uticajem.

Podsećamo, ranije je objavljeno da je preduzetnik Plamen Bobokov razgovarao sa savetnikom predsednika Plamenom Uzunovom i unapređivao na mesto ambasadora ljude koji su ga interesovali. Kasnije se saznalo da je o imenovanju za ambasadora Nigerije Bobokov razgovarao i sa samim predsednikom. U odgovoru na objave tužioca, Radev je izrazio ogorčenje što je tužilaštvo pristrasno i objavljuje samo saopštenja Bobokova bez njegovih ličnih odgovora.

Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Premijer Bugarske pozvan na saslušanje

U vezi sa objavama, demonstranti su pozvali šefa države da se odrekne imuniteta kako bi mogla da se započne istraga o njegovoj prepisci sa Bobokovom.

„Nezavisna institucija koju on predstavlja, kao što vidimo, povezana je sa interesima biznisa. Na taj način ona postaje zavisna“, istakao je demonstrant.

Na transparentima demonstranata mogu se videti natpisi: „Radev = Rešetnikov=Rusija“ i „Radev – predsednik podzemlja“.

U jesen 2019. godine predsednik pokreta „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu u korist Rusije. Kako je navela istraga, Malinov je kontaktirao sa bivšim agentom spoljnoobaveštajne službe i bivšim direktorom Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonidom Rešetnjikovom, zbog čega je Rusu zabranjen ulazak u Bugarsku. Nakon optužbe Malinova Radev je rekao da očekuje od istrage nepobitne dokaze o optužbama za špijunažu kako ne bi bilo sumnji da su bugarske institucije iskorišćene u „insceniranom unutrašnjem političkom scenariju“.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala