Lider nemačke CDU o tri teze kritičara „Severnog toka - 2“  

© AP Photo / Michael KappelerAnegret Kramp Karenbauer
Anegret Kramp Karenbauer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider nemačke CDU Anegret Kramp-Karenbauer kaže da se kritike partnera Nemačke u Evropi i SAD na račun projekta „Severni tok - 2“ mogu svesti na tri tačke: da će se povećati zavisnost od ruskog gasa, da će Rusija profit preusmeriti na odbranu, i treća je - očuvanje „legitimnih interesa“ u sferi bezbednosti Ukrajine, Poljske.

Kako kaže, sva sporna pitanja u vezi s projektom „Severni tok - 2“ treba rešavati otvoreno s partnerima.

AKK, kako je često zovu, na prvi argument odgovara stavom da se u Evropi vrši diversifikacija isporuka gasa i razvijaju alternativni i obnovljivi izvori energije.

Kada je reč o „legitimnim interesima“ niza istočnoevropskih zemalja u oblasti bezbednosti ona kaže da Berlin to uzima u obzir.

Na tvrdnju da će Rusija profit od isporuka gasa usmeriti na sferu odbrane, lider CDU kaže da se tu „ne radi samo o ‘Severnom toku – 2’ “.

„Naravno, govorimo o ekonomskim interesima. I SAD imaju ekonomski interes po pitanju prirodnog gasa i prirodnog tečnog gasa. Taj interes je osnovan, i mi smo za to da se otvoreno diskutuje o tim pitanjima među prijateljima“, rekla je Kramp-Karenbauer.

Gasovod „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala