Kremlj: Odnose Rusije i Češke pomutili neprijateljski postupci Praga

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Rusije i Češke pomutili su poznati događaji koji su imali negativan uticaj, ali Rusija se zalaže za dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Češku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Odnosi sa Češkom su u poslednje vreme pomućeni poznatim događajima sa određenim neprijateljskim koracima, preduzetim na nivou opštinskih i centralnih vlasti. Naravno, to je negativno uticalo na naše bilateralne odnose“, rekao je Peskov, podsetivši na incident sa uklanjanjem spomenika maršalu Ivanu Konjevu u prestonici Češke.

On je dodao da se trenutno ne planiraju bilateralni kontakti Rusije i Češke na najvišem ili visokom nivou.

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema navodima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

U utorak je Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila Ivana Safronova, savetnika direktora ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrija Rogozina zbog veleizdaje. On je osumnjičen za saradnju sa jednom obaveštajnom službom NATO-a kojoj je odavao tajne informacije o vojno-tehničkoj saradnji i odbrambenoj industriji Rusije. Advokat Safronova je rekao da se SAD pominju kao država koja je dobijala informacije od Safronova preko specijalnih službi Češke.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala