Kijev ostaje bez podrške NATO-a u slučaju rata sa Moskvom

CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Foto Vadim Kovalьov / Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje
Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju vojnog sukoba između Ukrajine i Rusije, NATO se neće mešati i otvoreno podržavati Kijev, izjavio je general Ben Hodžis, bivši komandant Oružanih snaga SAD u Evropi.
„Ne bih to očekivao, jer Ukrajina nije članica NATO-a. Međutim, očekujem da bi nekoliko zemalja bilo veoma zabrinuto“, rekao je Hodžis, prenosi ukrajinska televizija TSN.

Hodžis smatra da mnoge zemlje-članice saveza, kao što su Nemačka i Turska, ne žele da vrše pritisak na Moskvu, tako da u slučaju konfrontacije Rusije i Ukrajine ne treba očekivati fizičku intervenciju NATO-a.

Vrhovni komandant ukrajinske ratne mornarice Aleksej Neižpapa objavio je 5. jula da se njegova zemlja priprema za sveobuhvatne vojne operacije protiv Ruske Federacije i objavio da postoje planovi da se sistemi sa novim raketama „Neptun“ rasporede na Crnom moru.

Taktičke vojne vežbe na Krimu - Sputnik Srbija
Ruski vojni ekspert: U slučaju napada Ukrajine na Krim, vojska Rusije bi potpuno uništila sve baze

Rusija je admiralovu izjavu nazvala provokacijom i pokušajem Kijeva da skrene pažnju sveta na sebe.  

Međutim, komandant Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev izjavio je da je njegov kolega malo preuveličao problem i da nema govora ni o kakvim vojnim sukobima u najskorije vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala