„Fijat“ pokrenuo proizvodnju, autoindustrija se oporavlja

© AP Photo / Darko VojinovicFiat L-500
Fiat L-500 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokretanje proizvodnje „fijata 500L“ u Kragujevcu je dobar signal. To znači da u Evropi ponovo postoji potražnja za tim modelom, što je dobro za i za „fijat“ i za našu industriju i za ljude u Kragujevcu. Autoindustrija u Srbiji i svetu se polako oporavlja.

To za Sputnjik tvrdi predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin i dodaje da je oporavak počeo nakon ukidanja mera za prevenciju širenja koronavirusa u maju.

© AP Photo / Darko VojinovicOporavak autoindustrije počeo je u maju
„Fijat“ pokrenuo proizvodnju, autoindustrija se oporavlja - Sputnik Srbija
Oporavak autoindustrije počeo je u maju

Postepeni oporavak autoindustrije

On je istakao da su ljudi koji su planirali da u martu, na sajmu automobila koji je otkazan, kupe automobile, ostali pri toj odluci i da će to učiniti sada.

„Vidi se pozitivan trend u prodaji automobila u maju i junu. To nam daje nadu da bi, ako se ništa drastično ne pogorša po pitanju pandemije, taj pozitivan trend mogao da se nastavi i ubuduće“, optimističan je Belin.

Komenarišući stanje autoindustrije u prethodnih nekoliko meseci, naš sagovornik kaže da je proizvodnja stala u celom svetu i napominje da su se neke fabrike zatvorile još početkom marta, a da su se otvorile krajem aprila.

Prema podacima, svih 27 tržišta EU u aprilu je beležilo dvocifren pad, a najveći gubitak su doživele Italija i Španija, gde su registracije automobila opale za 97,6, odnosno 96,5 odsto. U Nemačkoj je prodaja opala za 61,1, a u Francuskoj se smanjila za 88,8 odsto. U Velikoj Britaniji, prodaja automobila opala je za 97,3 odsto.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPad prodaje automobila u Srbiji bio je stoprocentan u aprilu
„Fijat“ pokrenuo proizvodnju, autoindustrija se oporavlja - Sputnik Srbija
Pad prodaje automobila u Srbiji bio je stoprocentan u aprilu

Što se tiče Srbije, Belin je ukazao na to da je pad prodaje u aprilu bio stoprocentan, jer fizički nije bilo moguće da bilo ko kupi automobil, zbog toga što većina salona i servisa nije radila.

Ipak, on predočava da se tržište autonidustrije širom sveta, a pogotovo u Evropi, evidentno oporavlja.

„Teško je da uporedimo našu sa drugim zemljama pošto je svaka imala svoje specifičnosti. Tržišta drugačije reaguju. Nama je bitno to što se Srbija polako obnavlja. Nije sigurno da li ćemo do kraja dogine uspeti da nadoknadimo ta dva meseca koja nismo radili. To zavisi od mnogo faktora, ali mislim da idemo u dobrom smeru“, smatra Belin.

Gubitak industrije 20 odsto

Upitan kada će autoindustrija ponovo stati na noge, Belin odgovara da je to teško predvideti, ali da se, ukoliko se situacija sa koronavirusom stabilizuje, očekuje sledeće godine.

Naš sagovornik je siguran da će ove godine evropska autoindustrija pretrpeti gubitak od okvirno 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Belin nije siguran koja kompanija će pretprpeti najjači udarac, jer to zavisi od toga koliko su tržišta na kojima proizvođači plasiraju svoje proizvode pogođena krizom.

 „I dalje se mešaju karte. Bitno i evidentno je da skoro nijedan evropski proizvođač neće uspeti da opstane bez ozbiljne podrške država iz kojih potiču“, kategoričan je Belin, koji dodaje da će se jasna slika gubitaka videti na kraju godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala