Crna Gora odlaže izbore?

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vrhu Demokratske partije socijalista i kabineta predsednika države razmatra se odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština zakazanih za 30. avgust, javljaju „Vijesti“.

Nacionalno koordinaciono telo svakodnevno objavljuje podatke o rastu broja inficiranih korona virusom i „visokom epidemiološkom riziku“ i za sada niko nije izrazio optimizam da bi se ta tendencija mogla smanjiti.

Upravo zbog toga, promišlja se da se izlazak na birališta prolongira, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

Iz kabineta predsednika Mila Đukanovića, kao ni iz NKT nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, a za danas je zakazana zajednička sednica tog tela, Državne izborne komisije, „predstavnika državnih organa“ i nekoliko nevladinih organizacija koje će pratiti izbore na kojoj će i o tome biti reči.

Zvanično teme su, kako je najavila NKT, mera za neometan izborni proces i okolnosti proširene infekcije koronoavirusom, ali će civilni sektor pokrenuti i pitanje bezbednosti izlaska na birališta.

Pojedine opozicione partije, kao i Centar za demokratsku tranziciju, ranije su tražile stav NKT-a u vezi sa tim.

Izbori mogu biti odloženi samo ako bude proglašeno vanredno stanje. U Ustavu Crne Gore piše da „ako mandat Skupštine ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje“.

Postoji i mogućnost da predsednik države donese i odluku o odlaganju, kao što je uradio u slučaju lokalnih izbora u Tivtu, ali ovaj put je situacija drugačija jer zvanično nije proglašena ni epidemija.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala