Virus u Crnoj Gori ne posustaje, stiže i preko neregularnih graničnih prelaza

© Sputnik / Nebojša PopovićKlinički centar Crne Gore
Klinički centar Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji podaci iz Crne Gore o 60 novoobolelih od 511 testiranih na kovid 19, uz jedan smrtni slučaj pokazuju da virus ne posustaje, a da Nacionalno koordinaciono telo samo stihijski odgovara na pandemijsku krizu, smatra dr Vladimir Dobričanin. On upozorava da se virus sada importuje i preko regularnih i preko neregularnih graničnih prelaza.

Sistem kriznog menadžmenta za vanredne situacije nazvane pandemija kovid 19 u Crnoj Gori ne postoji, tvrdi za Sputnjik Dobričanin, hirurg i bivši medicinski direktor Kliničkog centra u Podgorici. Zemlja nije spremna dočekala pandemiju i, kako ističe on, nema razrađene planove za ovako složene krizne situacije.

Virus importovan preko regularnih i neregularnih prelaza

Dobričanin nema dilemu da su novi slučajevi korone importovani, kako kaže, što preko regularnih, a što preko neregularnih graničnih prelaza.

„To znači da se država apsolutno nije pripremila da zatvori one ilegalne prelaze za koje zna, dok legalni prelazi apsolutno nisu bili pokriveni adekvatnim epidemiološkim nadzorom. Ako vam neko pređe granicu legalno i nije izvršen epidemiološki nadzor, onda ste vi pogriješili, a ne ta osoba koja je došla sa virusom korona. Tako imate najveći intenzitet infekcije u Rožajama, Plavu, Beranama, Gusinju“, kaže Dobričanin, uz opasku da nije slučajno da se radi o pograničnim opštinama, za koje se zna da gravitiraju prema Novom Pazaru i sandžačkom dijelu Srbije.

„Naravno, svi su znali da se tu možda švercuje kojekakva roba, ali su svi ćutali“, konstatuje naš sagovornik.

Stihijski odgovor na pandemiju

Nakon pojave pandemije virusa kovid 19, Crna Gora bila je među prvim zemljama u Evropi i svijetu koja se proglasila za „korona-fri“ državu, objavivši pritom početkom juna i zvaničan kraj epidemije.

© Sputnik / Nebojša PopovićKlinički centar Crne Gore
Virus u Crnoj Gori ne posustaje, stiže i preko neregularnih graničnih prelaza - Sputnik Srbija
Klinički centar Crne Gore

Ipak, prvi talas korone nije prošao, što potvrđuju i brojke. Prema podacima koje je u ponedeljak izneo pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, trenutno je aktivno 512 slučajeva virusa korona u Crnoj Gori. I dok vlasti krivicu svaljuju na „importovane“ slučajeve iz Srbije, javnost se pita da li su mjere koje je do sada preduzimao NKT bile pravovremene i adekvatne.

Doktor Dobričanin, koji je jedan od rijetkih ljekara u Crnoj Gori koji ima neophodne specijalizacije iz oblasti kriznog menadžmenta u zdravstvu (za šta se svojevremeno usavršavao u Izraelu i Americi), smatra da je Akcioni plan za borbu protiv epidemije donijet kasno.

„Svako ko se iole razumije u menadžment vanrednih situacija zna da je Akcioni plan samo skup mjera dok se ne donese pravi plan odgovora na pandemiju, tzv. ’emergency response plan‘. Taj plan odgovora na pandemiju nikada nije donesen, dok je sam Akcioni plan revidiran za 5 dana 3 puta, što znači da nije donesen na adekvatan način. Nisu ga donijele ni osobe koje su ikada u životu pisale akcioni plan, tako da je sve rađeno stihijski i kao odgovor na neku akciju“, obrazlaže Dobričanin za Sputnjik.

On dodaje da je crnogorski NKT napravljen ad hok, pri čemu su, kako kaže, izopšteni su svi oni ljudi koji bilo šta znaju, ali nisu u DPS-u ili njegovim koalicionim partijama.

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICPutnici se ukrcavaju u avion na aerodrom u Podgorici 12. juna 2020.
Virus u Crnoj Gori ne posustaje, stiže i preko neregularnih graničnih prelaza - Sputnik Srbija
Putnici se ukrcavaju u avion na aerodrom u Podgorici 12. juna 2020.

Što se pak tiče stanja na terenu, dr Dobričanin primjećuje da je Crna Gora u početku bila rigorozna u mjerama, a sada se ispostavilo da su mjere NKT-a bile samo djelimično efikasne.

„Ako zatvorite jednu malu zemlju naravno da ćete imati vrlo brzo korona ’fri državu‘. Nije isto zatvoriti Crnu Goru od 600 hiljada stanovnika i neku zemlju od 15 miliona stanovnika. Ali istog trenutka kada ste dozvolili bilo kakvo miješanje, dobili ste importaciju. To je sasvim normalno i ne treba kriviti nikoga jer u izoalciji ne možete da živite“, kaže Dobričanin.

Sukob u okviru ljekarske struke u Crnoj Gori

Naš sagovornik se osvrnuo i optužbe pojedinih medija da su litije u podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi mogle doprineti novom širenju virusa. On skreće pažnju da je tim povodom došlo do sukoba unutar ljekarske struke, uz ocijenu da je razlog – politika.

Da je tako, govori i činjenica da su peticiju podrške nikšićkih ljekara SPC osudile njihove kolege koji su članovi DPS-a, tvrdeći čak da oni odlaskom na litije gaze Hipokratovu zaletvu i ugrožavaju zdravlje građana Crne Gore.

Nikšićki doktori su pružili podršku ne samo crkvi već i slobodi mišljenja, vjeroispovjesti i slobodi iskazivanja revolta koja je osnov demokratije. Ako pogledate čitavu Evropu i planetu, u svim demokratijama kojima mi stremimo se održavaju protesti“, kaže Dobričanin. On dodaje da su i doktori iz drugih gradova iskazali podršku nikšićkim kolegama.

„Nažalost, nisu sve kolege to shvatile na taj način iz raznoraznih razloga. Mi smo takođe dali podršku i zabrani prebijanja doktora u Nikšiću od strane huligana, a sve su to posmatrali pripadnici Uprave policije“, napominje Dobričanin.  

Epilog svega je, kako rezignirano konstatuje, jedno „sramotno pismo“ gdje kolegijum direktora Kliničkog centra Crne Gore osuđuje kolege koji podržavaju crkvu i optužuje ih da su pogazili Hipokratovu zakletvi i unizili provesiju.

„Hipokratovu zakletvu su pogazili oni koji su krenuli na svoje kolege, jer u njoj stoji: da ću kolege uvijek poštovati i da će mi svaki kolega biti brat“, podsjeća Dobričanin. Na koncu, naš sagovornik zaključuje da su većina njegovih kolega časni i pošteni doktori i da je upravo zbog toga propao pokušaj da se u odgovor na spisak nikšićkih lekara napravi kontraspisak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala