Savetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSavetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca
Savetniku direktora „Roskosmosa“ određen pritvor od dva meseca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetniku direktora „Roskosmosa“ Ivanu Safronovu, koji je priveden zbog sumnje da je počinio veleizdaju, sud je odredio pritvor od dva meseca. U „Roskosmosu“ nisu želeli to da komentarišu.

Kako je naveo sudija Sergej Rjabcev, poznat po tome što je ranije produžavao pritvor Amerikancu Polu Vilanu osuđenom za špijunažu i ukrajinskim mornarima, Safronov će biti u pritvoru do 6. septembra.

Safronov se prethodno izjasnio da nije kriv. Ukoliko optužbe protiv njega budu dokazane preti mu zatvorska kazna u trajanju od 20 godina.

Njegov advokat kaže da istraga smatra da su SAD te do kojih su poverljive informacije trebalo da stignu.

„SAD  se pominju u krivičnom postupku. SAD se pominju kao država koja je dobijala infomacije od Safronova preko specijalnih službi Češke“, naveo je advokat.

Rukovodilac pres-službe Ruske kosmičke agencije Vladimir Ustimenko rekao je ranije danas da Safronov nije imao pristup tajnim podacima i da njegovo privođenje nema veze s njegovim poslom u Agenciji.
Ustimenko je precizirao da Dmitrij Rogozin, direktora „Roskosmosa“, nije pozvan da da bilo kakva objašnjenja nakon privođenja njegovog savetnika.

„Radimo normalno, Rogozin je na svom radnom mestu“ , rekao je on.

Safronov je, inače, od 2010. do 2019. godine bio dopisnik „Komersanta“, a potom i lista „Vedomosti“. Bavio se vojnom tematikom i tematikom kosmosa.

Za savetnika Rogozina, direktora „Roskosmosa“  imenovan je krajem maja ove godine.

U „Komersantu“ kažu da ne znaju šta bi mogli da budu razlozi za njegovo privođenje i dodaju da se u samim novinama ne sprovode nikakve provere.

Smatraju da je njegovo privođenje apsurdno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala