Ruski dobrovoljci koji su primili vakcinu protiv kovida osećaju se dobro

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobrovoljci koji su pre dve nedelje dobili vakcinu protiv virusa korona u Rusiji osećaju se dobro, nema neželjenih reakcija, saopštila je lekarka koja učestvuje u istraživanju Svetlana Volčihina.

„Posle dve nedelje od trenutka vakcinacije, zdravstveno stanje druge grupe učesnika u ispitivanjima vakcine protiv virusa korona, koje je sprovelo Ministarstvo odbrane Rusije zajedno sa Nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘N. F. Gamalej’ je stabilno dobro, nema komplikacija ili neželjenih reakcija“, rekla je Volčihina.

Ona je objasnila da je prošla polovina perioda kako se dobrovoljci nalaze u bolnici. „Pred njima su još dve nedelje boravka u našoj medicinskoj ustanovi. Danas smo uzeli uzorke krvi da bismo videli kako radi njihov imunitet“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, sledeće nedelje, 21. dana nakon prve vakcinacije protiv kovida 19, dobrovoljcima će biti data druga komponenta vakcine. Varijanta vakcinacije „pobuđivač“ predviđa dodatno povećanje zaštitnih funkcija organizma i povećanje trajanja zaštite usled ponovljenog davanja preparata.

Svi dobrovoljci se nalaze pod stalnim medicinskim nadzorom, svakodnevno se vrše pregledi, uzimaju se potrebne analize, koji su predviđeni protokolom ispitivanja i neophodni za proučavanje intenziteta humoralnog imunog odgovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala