„Roskosmos“: Rogozinov savetnik nije imao pristup državnim tajnama

© FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPriveden savetnik direktora „Roskosmosa“
Priveden savetnik direktora „Roskosmosa“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik direktora Ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Ivan Safronov, koji je priveden zbog sumnje da je izvršio veleizdaju, nije imao pristup tajnim podacima, saopštio je rukovodilac pres-službe Agencije Vladimir Ustimenko.

Safronova je jutros privela Federalna služba bezbednosti. Kako navodi FSB, on je prikupljao i predavao predstavniku jedne od obaveštajnih službi NATO podatke o vojnoj saradnji, odbrani i bezbednosti Rusije.

Ukoliko optužbe protiv njega budu dokazane preti mu zatvorska kazna u trajanju od 20 godina.

U sudu kažu da Safronov ima status osumnjičenog i protiv njega je pokrenut krivični postupak i uskoro će biti doneta odluka o daljem postupanju u njegovom slučaju.

Ustimenko je precizirao da Dmitrij Rogozin, direktora „Roskosmosa“, nije pozvan da da bilo kakva objašnjenja nakon privođenja njegovog savetnika.

„Radimo normalno, Rogozin je na svom radnom mestu“ , rekao je on.

Safronov je, inače, od 2010. Do 2019. godine bio dopisnik „Komersanta“, a potom i lista „Vedomosti“. Bavio se vojnom tematikom i tematikom kosmosa.

Za savetnika Rogozina, direktora „Roskosmosa“,  imenovan je krajem maja ove godine.

U „Komersantu“ kažu da ne znaju šta bi mogli da budu razlozi za njegovo privođenje i dodaju da se u samim novinama ne sprovode nikakve provere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala