Na šta prvo pomislite kada se kaže „Žena zmaj“ /video/

© Foto : pixabay.comŽena u biznisu-ilustracija
Žena u biznisu-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovaj termin varira u odnosu na vremensku epohu o kojoj pričamo. Pre sto godina, to bi mogla da bude žena koja je uspela da odgoji veliki broj dece, održava domaćinstvo na okupu i brine za muški deo porodice, koji je dobar deo života proveo u ratu.

Pre pedeset godina to bi bila žena koja je završila fakultet, zaposlila se u struci i ostvarena je na porodičnom planu. Danas je to veliko pitanje šta znači biti „žena zmaj“ i svako tumačenje moglo bi da bude prilično lično.

Činjenica je da se na današnji termin „žena zmaj“ naročito gleda kroz uspeh na poslovnom planu, ali se i jako ističe faktor fizičkog izgleda i lične nege, nezavisno od broja godina. Stereotip uspešne žene i stereotip uspešnog muškarca kroz današnju (ne)kulturu društvenih mreža oslikava se kroz fotografije izvajanih tela, sa kučencetom u kući, jednim detetom i sopstvenim privatnim poslovima.

© PixabayU poslovnom svetu u Srbiji na rukovodećim mestima prisutno je oko 30 odsto žena.
Na šta prvo pomislite kada se kaže „Žena zmaj“ /video/ - Sputnik Srbija
U poslovnom svetu u Srbiji na rukovodećim mestima prisutno je oko 30 odsto žena.

Realnost je jedno, dok su društvena očekivanja sasvim novi nivo pritiska, koji može da opterećuje čoveka u modernim vremenima, kada je jedna od većih dilema svih ljudi nevezano za pol i materijalnu situaciju — da li biti dobar za sebe ili se uklopiti u sistem drugih i uživati da nas tapšu po ramenima?

Ženska poslovna zajednica u Srbiji

U poslovnom svetu u Srbiji na rukovodećim mestima prisutno je oko 30 odsto žena. Žensko preduzetništvo je poslednjih godina dobilo mogućnosti značajnog podsticaja i subvencija u početnom poslovanju od strane Grada Beograda i Vlade Srbije.

Prema istraživanju koje su pravili „Adiko i Kjub“, navodi se da se u Srbiji najviše žena nalazi na rukovodećim mestima u udruženjima, zatim u računovodstvenim i revizorskim poslovima, poslovnom savetovanju i ugostiteljskim objektima. Više od dve trećine žena kreće u sopstveni biznis nakon nemogućnosti da nađu posao, dok drugi deo navodi da je motivacija za pokretanje firme želja za nezavisnošću i povećanjem prihoda.

Konkurencija ili inspiracija na poslu

Na povećanje broja žena u poslovnom svetu ne treba gledati kao na konkurenciju, već na inspiraciju, jer kako kaže Džek Ma, osnivač jedne od najvećih kompanija na svetu — „Alibaba“, „žene balansiraju između logike i instikta“.

Pokretanje posla od koga planiramo da živimo, ne bi trebalo da bude osuđeno na puku strategiju preživljavanja. Najbolji poslovi nastaju iz inspiracije, materijalizacije dugogodišnjeg hobija ili prosto želje da se bude bolji od nekog drugog na tržištu. Takvi poslovi ne samo da donose više sreće i uživanja u radu, već se kroz godine povećava i produktivnost na zadatku, a samim tim i zarada značajno raste.

Nekad je ženama strah od uspeha veći problem nego strah od neuspeha, tvrdi Jovana Miljanović, koja već više od pet godina nudi obuke ženama koje žele da pokrenu sopstvena preduzeća.

Ključ uspeha — pasivni prihod

Kažu da čovek poseduje samo stvari koje može da pokloni ili da podeli sa drugima. Deljenje sopstvenog znanja i iskustva može biti pravi blagoslov, naročito ukoliko se kvalitetni saveti monetizuju na tržištu i kada iz hobija nastane uspešna poslovna priča.

© Flickr / Steve wilsonIstraživanje pokazuje da se u Srbiji najviše žena nalazi na rukovodećim mestima u udruženjima, potom računovodstvenim i revizorskim poslovima, poslovnom savetovanju i ugostiteljskim objektima.
Na šta prvo pomislite kada se kaže „Žena zmaj“ /video/ - Sputnik Srbija
Istraživanje pokazuje da se u Srbiji najviše žena nalazi na rukovodećim mestima u udruženjima, potom računovodstvenim i revizorskim poslovima, poslovnom savetovanju i ugostiteljskim objektima.

Pravi dokaz da je prenošenje iskustva „zlata vredno“ u ženskom preduzetništvu su radionice „Od hobija do biznisa“, koje je završilo preko 1.500 žena. Onlajn kreativne radionice pomogle su stotinama žena da poboljšaju svoje poslovne priče i žive od sopstvenog hobija u kome uživaju.

Titula „žena zmaj“ verovatno bi bila jedna od najprestižnijih nagrada u Srbiji koju nije lako steći. Istorija nam nalaže da se sa pažnjom i poštovanjem ponašamo prema damama poput Milunke Savić, Isidore Sekulić i drugim neznanim junakinjama, koje su trudom i posvećenošću bile ispred svog vremena. „Žene zmajevi“ danas su nam potrebnije nego ikad u svetu u kome živimo, jer novi izazovi traže i nove junakinje našeg doba.

O temi ženskog preduzetništva u emisiji „Tehnogram“ govorila je preduzetnica Jovana Miljanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala