Komandant pomorske grupe NATO: Uticaj Rusije na Sredozemnom moru neosporan

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Darien G. Kenney / Raketni razarač američke mornarice "Grejveli" na Sredozemnom moru
Raketni razarač američke mornarice Grejveli na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je jedan od najbitnijih aktera na Sredozemnom moru ─ uticaj Moskve je neosporan i zahteva posebnu pažnju, rekao je komandant druge stalne vojne pomorske grupe NATO-a, kapetan španske Ratne mornarice Manuel Agire Alderegija u intervjuu za „Ej-bi-Si“.

Od 30. juna Španija predvodi grupu NATO-a na Sredozemnom moru. Flota uključuje brodove iz raznih zemalja.

Prema rečima španskog kapetana, trenutno je u Sredozemnom moru „teška situacija“.

„Tako je uvek bilo kroz istoriju, jer je reč o malom moru gde mnoge zemlje imaju interese. Trenutno je to globalna scena gde se diplomatska, informaciona, vojna i ekonomska aktivnost zemalja koje žele da utiču na regionalnu politiku u cilju učvršćivanja svojih pozicija u oblastima, kao što su bezbednost i odbrana, slobodan pristup otvorenim vodama, eksploatacija prirodnih resursa ili pristup izvorima energije, prepliću sa aktivnošću nedržavnih aktera, povezanih sa trgovinom ljudima i oružjem, terorizmom ili prilivom izbeglica“, rekao je Alderegija.

Na pitanje medija da li ga zabrinjava prisustvo Rusije u Siriji i Libiji, on je odgovorio da je „uticaj Moskve neosporan i zahteva posebnu pažnju kako bi se shvatilo kako se može razvijati situacija u te dve zemlje, koje su i glavni izvori nestabilnosti u regionu Sredozemnog mora“.

Pritom, komandant je istakao da vojno prisustvo Rusije u tom regionu nikako ne utiče na raspoređivanje vojno-pomorskih snaga NATO-a.

Kako prenosi „Ej-Bi-Si“, sredozemnomorska vojna grupa na čelu sa španskom fregatom „Alvaro de Basan“ uputila se ka Crnom moru zbog učešća u manevrima koje organizuje Bugarska.

U manevrima će učestvovati i američki razarač i tri bugarska broda. Nakon vojnih vežbi posetiće Odesu, koja je udaljena 380 kilometara od baze Ratne mornarice u Sevastopolju.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala