Drevna džinovska crna rupa dnevno pojede masu celog našeg Sunca

© ESO/L. CalçadaPrikaz crne rupe
Prikaz crne rupe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokazalo se da jedna od najvećih poznatih crnih rupa u svemiru ima apetit koji odgovara njenoj veličini. Prema najnovijim podacima, ovaj džin, koji je već sada oko 34 milijarde puta veći od naše zvezde, dnevno proždire ekvivalent mase celog Sunca.

To je čini najbrže rastućom crnom rupom u svemiru i svrstava je u kategoriju ultramasivnih crnih rupa, piše „Sajens alert“, prenosi Indeks.

„Masa ove crne rupe je oko 8000 puta veća od crne rupe u središtu Mlečnog puta“, rekao je astronom Kristofer Onken sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

„Da bi crna rupa u središtu Mlečnog puta postigla tu masu, morala bi da proguta dve trećine svih zvezda u našoj galaksiji“, dodao je.

Pet puta veća od našeg Sunčevog sistema

Ova ultramasivna crna rupa otkrivena je 2018, a nalazi se u središtu galaksije koja je od nas udaljena milijardama svetlosnih godina. Kada su je tek uočili, astronomi su procenili da je njena masa odgovara veličini od otprilike 20 milijardi solarnih masa, a njena stopa akumulacije (koliko materijala proždire) oko pola mase našeg Sunca dnevno.

Kasnije su naučnici dodatno analizirali podatke i otkrili nešto neverovatno – ta crna rupa je mnogo veća nego što su pre mislili. 

Najstariji džin u svemiru

To nije najveća crna rupa ikad otkrivena. Ultramasivna crna rupa koja je debela 40 milijardi solarnih masa nalazi se u srcu galaksije Holm 15A koja je od nas udaljena oko 700 milijuna svetlosnih godina. Tu je i ultramasivna crna rupa udaljena od nas 10,4 milijarde svetlosnih godina koja napaja kvazar TON 618, a koja je teška 66 milijardi solarnih masa.

Crna rupa - Sputnik Srbija
Vidljiva golim okom: Otkrivena crna rupa „na pragu“ planete Zemlje

Ova crna rupa zbog jednog razloga spada u posebnu kategoriju. Naime, ona pripada razdoblju kada je svemir bio na ispod 10 posto trenutne starosti. Ne samo da ne znamo kako se formirala i rasla, nego ne znamo ni kako je mogla postati toliko masivna toliko brzo nakon Velikog praska.

„Radi se o najvećoj crnoj rupi koja dolazi iz ranog razdoblja našeg svemira“, rekao je Onken.

„Je li ova galaksija zapravo neko čudovište iz ranog svemira ili je crna rupa progutala izvanrednu količinu svog okruženja? Moraćemo da nastavimo istraživanje ako želimo odgovore“, dodao je.

Istraživanje je objavljeno je u časopisu „Mesečna obaveštenja Kraljevskog astronomskog društva“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala